DEBATT

Debatt: Barnevern

Grunnleggende rettigheter er ikke noe vi skal behøve å kvalifisere oss for

Hvorfor skal man stille langt lavere krav til profesjonelle, som håver inn seks-ni millioner pr. år, enn til en enslig forelder?

«OLA»: Sakkyndig psykolog Sverre Asmervik forteller historien om «Ola» (12), som ble plassert i enetiltak. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland / 

NTB Scanpix
«OLA»: Sakkyndig psykolog Sverre Asmervik forteller historien om «Ola» (12), som ble plassert i enetiltak. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den siste tiden har vært preget av en debatt om barnevernets bruk av såkalte enetiltak, altså der hvor opptil åtte voksne i turnus, to og to av gangen, passer på ett barn. La meg fortelle historien om 12-åringen «Ola» og hans sørgelige liv i enetiltaket, der han hadde vært i ett år da jeg, som sakkyndig psykolog, snakket med ham.

Gutten var knapt skolemoden da han første gang ble plassert i fosterhjem, deretter barnehjem og nok et fosterhjem. I det siste gikk det ikke så verst, han var blitt elleve år og likte seg sågar på skolen, hadde venner, lite fravær. Så hadde han noen utageringer i fosterhjemmet, hvorpå barnevernet fant at han burde settes i enetiltak, til tross for at fosterforeldrene sa seg villige til å ha ham, om de bare fikk mer avlastning.

I stedet ble gutten sommeren 2016 flyttet til en annen landsdel og plassert i hva man ganske treffende kan kalle Huset AS, en enkel liten enebolig, langt fra naboer og isolert fra ethvert normalt, sosialt liv. Olas tilværelse tok en dramatisk vending da han, ikke helt ulogisk, fant at han nå bodde på «en institusjon» og (blant annet derfor) nektet å gå på skole. Ola ønsket å leve «normalt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer