LEDER

Grunnloven ble glemt

Dagbladets leder 6. september

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I kveld når valgkampen sitt klimaks med partilederdebatten i TV. Den vil repetere det vi har hørt gjennom de siste ukene om helse og omsorg, vei- og jernbane, skole og forskning. Den vil definitivt ikke berøre forslagene som er framsatt i denne stortingsperioden om endringer i Grunnloven. Men det dreier seg om viktige forhold i samfunnet vårt, bl. a. om menneskerettighetenes plass i konstitusjonen, om modernisering av grunnlovsspråket, og om fordbud mot å utnevne stortingsrepresentanter til statssekretærer. Her er også forslag om å grunnlovsfeste lokaldemokratiet, om full avskaffelse av statskirken og innføring av republikken.

Noe av dette har vært drøftet tidligere i sesjonen, men det er tvilsomt om velgerne har klart for seg hvilke endringsforslag som foreligger og hva slags standpunkt stortingskandidatene og partiene vil ta til forslagene og den hærskare av alternativer som foreligger.

Vi skal neste år feire 200-årsjubileum for Eidsvolls-grunnloven. Blant de paragrafene som ennå står fast er paragraf 112 som bestemmer at Grunnloven kan endres etter en bestemt prosedyre som også innebærer at folket i valg skal ta standpunkt til forslagene. Men slik politikerne og offentligheten forholder seg til endringsforslagene, kan man trygt si at den folkelige deltakelse er en illusjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer