LEDER

Grunnloven skal brukes

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det nye året vil bli preget av at det er 200 år siden riksforsamlingen på Eidsvoll vedtok grunnloven. Feiringen vil bli markert med en stødig strøm av ord. Mange av disse vil være pompøse og hule. Historien, verdier og symboler har en tendens til å framkalle de enkleste sidene hos våre politikere og andre øvrighetspersoner. Det bør ikke stå veien for en ekte feiring av grunnloven. To århundrers slitasje har ikke forminsket dens betydning. Grunnloven er startpunktet for det norske prosjektet når det gjelder politisk frihet, nasjonal suverenitet, rettsstaten og sosial integrasjon. Selvsagt var den ikke perfekt, men preget av sin tids begrensninger. F.eks. var stemmeretten smalt definert, jøder var utestengt og kvinner var utelukket fra deltakelse i politiske institusjoner. Likevel ble grunnloven utgangspunktet for en bred demokratiserings- og integrasjonsprosess.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer