Grunnstøtt fransk u-båt

PARIS (Dagbladet): Når han hørte ordet kultur, tok Goebbels fram pistolen. Nasjonal Front i Frankrike går ikke fullt så langt. Den finner i stedet fram sement og murer igjen Le Sous-Marin, U-båten, en kafé med populære konserter i byen Vitrolles i Sør-Frankrike, der Nasjonal Fronts Catherine Mégret er ordfører.

  • Dette er Frontens foreløpig siste framstøt mot upassende kultur. Tidligere har det vært en rekke andre eksempler på kulturell sensur i de tre andre byene Fronten styrer i Sør-Frankrike: Toulon, Orange og Marignane.
  • Det hjalp ikke. Mange støttet U-båten. Ikke minst kulturminister Catherine Trautmann, som lovet 130000 kroner. Det ble holdt støttekonsert med 4000 mennesker i et overfylt lokale. Alle Frontens motstandere samlet seg om Le Sous-Marin. Så kom Vitrolles' myndigheter med sementen. De skyldte på sikkerheten. Tre dager seinere gikk retten imot den brutale lukningen. Le Sous-Marin fikk åpne igjen. Den holder så vidt hodet over vannet i påvente av neste trekk fra myndighetenes side. De kommer ikke til å tolerere denne kulturelle frihavna midt i en by de er i ferd med å omforme etter sin egen politikk.
  • Den går for eksempel ut på å stenge kinoen, som skal ha vist pornofilmer, i virkeligheten filmer om kjærlighet. Teateret er lukket på grunn av personalmangel. Gatene blir omdøpt til mer provengalsk-klingende navn. Place Nelson Mandela blir Place de Provence. Foreninger mister støtte. Kunstnerne som får opptre, blir håndplukket. Heller regionale provengalske musikere enn noe som kan minne om flerkultur. Så kommer turen til biblioteket, som skal renses for venstreorientert litteratur.
  • For Fronten er kultur en viktig del av politikken. Den har skjønt det samme som ayatollaene i Teheran når det gjelder å påvirke massene gjennom kulturell utfoldelse. I Vitrolles kjemper den mot en for øyeblikket grunnstøtt U-båt, et eksempel på toleranse og kulturelt mangfold. Slaget er ennå ikke tapt. Franske intellektuelle har en egen evne til mobilisering nettopp i en slik kamp.

Denne gangen var det musikken det var noe galt med. I hvert fall den som ble spilt i kafé-konsertlokalet Le Sous-Marin. Den trakk fulle hus, ofte med flerkulturelt program, og ble et symbol for motstanden mot Nasjonal Front. Den ble raskt en torn i øyet på Catherine Mégrets mann Bruno, som er hennes personlige rådgiver, nummer to i Nasjonal Front og den som egentlig styrer Vitrolles. Han kuttet først alle subsidier til Le Sous-Marin.