Grusomhetens regissør

CANNES (Dagbladet): De smiler ikke. Og filmen deres er da heller ikke noe å le av. Grusomhetens regissør Michael Haneke er tilbake med «The Piano Teacher», med Isabelle Huppert og Annie Girardot i hovedrollene.

Huppert er pianoprofessoren som bor hjemme hos sitt udyr av en mor, spilt av Girardot, og ellers ikke har mye å glede seg over i livet. Mangel på nærhet og sex forsøker hun å kompensere med porno - og ved å smugtitte på elskende par på drive-in kino. Skuffelsen skjærer hun inn i seg selv på unevnelige steder - med barberblad.

Ekkel rolle

Pianolærerer Erika er muligens den ekleste kvinnerollen på årets Cannes-festival.

- Jeg aksepterte rollen bare fordi det var Haneke som ga meg den, sier Huppert.

For Haneke har ry på seg for å lage filmkunst av de mest kvalmende scener. De som har sett «Bennys video» og «Funny Games», de to av hans filmer som har vært vist i Norge, vet hva det dreier seg om - også i «The Piano Teacher».

- Jeg fikk tilbud, men hadde ikke mot til å være med i «Funny Games». Pianolæreren, derimot, kan jeg identifisere meg med, sier Huppert.

Bare nerver

- Men er hun ikke en alvorlig syk kvinne?

- Ikke syk, men nevrotisk. Hun er resultatet av et sykt samfunn, sier Haneke.

- Er det filmens budskap?

- Den har ikke noe budskap. Budskap er slikt som du sender i posten. Jeg kan ikke forklare noen hvordan de skal forstå denne filmen, det er opp til publikum.

Handlingen er imidlertid enkel å følge med i, for det går ikke så fort for seg når Haneke regisserer. Han dveler ved uhyggen, lar publikum få vite at noe forferdelig kommer til å skje - og så skjer det, plutselig. Som når pianolæreren endelig overkommer sine følelsesmessige stengsler og forsøker å gi seg hen til en student som sier han elsker henne. Det går galt. Forferdelig galt.

Omstridt

- Det må ha vært vanskelige scener å spille?

- Vanskelige, ja, men ikke ubehagelige. Dessuten er kraften i det du ikke ser, like sterk som i de bildene du ser. Film skal gi deg opplevelser som du ikke kan se med øyet, sier Huppert.

Men ikke alle liker de opplevelsene Haneke byr på. Det var både buing og applaus etter første pressevisning i Cannes. Den østerrikske regissøren er meget omstridt for måten han tøyer grenser på. Huppert forsvarer ham:

- Enhver stor film bærer med seg spørsmål om hva film er og hvordan vi kan bruke den.

ALVORLIGE: Annie Giardot (t.v.) og Isabella Huppert har hovedrollene i den omstridte østerrikeren Michael Hanekes film «The Piano Teacher». Den er ikke morsom.Foto: TOM MARTINSEN