Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grusomt morsomt

Morsomt og variert, basert på «barske børnerim» fra Danmark.

CD: Siden skuespilleren Bjarte Hjelmeland har avslørt en genuin interesse for country, han har til og med eget band, trodde jeg det ville komme en countryplate. Men siden han også har instruert revy og stand-up, var veien ikke lang til en mer teatralsk form - og «20 sanger med grusomt innhold», som det står på coveret. Og det slår meg at dette kan fungere utmerket på scenen, f.eks. som en kabaret.

Børnerim

Tekstene er hentet fra boka «Barske børnerim for viderekomne voksne» fra 1953, signert Poeten, den danske avisskribenten Poul Sørensen (1906- 1973). Og det er ikke småtterier han byr på, dette er de reneste «murder ballads». Plata åpner med formaningen og oppfordringen «Til læseren»: «Smaa uskyldigt-kaade vers/vække kan en del kommers/og det sker, at de tillige/kan belære og berige/Hvis i ældre lægger vægt/paa at faa den yngre slækt/gjort selvstændig kvik og klog/saa forær dem denne bog».

Spennende og variert

Melodisnekkere er Jørund Fluge Samuelsen (fløyte/munnspill m.m.) og John Vinge (tangenter m.m.), og resultatet er en annerledes, spennende og variert plate, med lett absurde og morsomme dikt (i all sin grusomhet), musikk som sneier innom country, pop, hardrock (!), viser, sigøynermusikk og skillingsviser - og framfor alt noe resitasjon og mest sang ved Hjelmeland.

Det gjør han helt greit, og her er det tross alt budskapet som er viktigst: «Sørens venn Sivert trengte til en hivert/tømte faders flaske snaps/og for så å unngå klaps/fylte de små kvikke fyre/flasken med salpetersyre». Og det går jo riktig galt ...

God latter

Musikere i dette prosjektet er blant andre gitarist og bassist Georg Buljo (Niko Valkeapää), Geir Sundstøl (lap steel), Odd Nordstoga (trekkspill m.m.), Kåre Chr. Vestrheim (plystring) og skuespillerkollega Henriette Steenstrup (kor og latter). En god latter i skadefryd!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media