Anmeldelse: Daša Drndić, «Trieste»

Grusomt om nazistenes bestialske kampanje

En jødisk kvinne får barn med en SS-bøddel i denne dypt rystende romanen.

DYRKET: Organisasjonen Lebensborn skulle ha omsorg for «rase- og arvebiologisk verdifulle» mødre og barn. Her er små barn i et Lebensborn-hjem i Bayern i Tyskland. Foto: NTB scanpix
DYRKET: Organisasjonen Lebensborn skulle ha omsorg for «rase- og arvebiologisk verdifulle» mødre og barn. Her er små barn i et Lebensborn-hjem i Bayern i Tyskland. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BOK: Jødiske Haya Tedeschi får mot slutten av 2. verdenskrig barn med en tilfeldig elsker. Han er ingen ringere enn den legendariske SS-bøddelen Kurt Franz. Haya kommer fra en pro-fascistisk jødisk familie i det nordøstlige Italia, og aner ikke hva Kurt har holdt på med. Sønnen Antonio blir stjålet fra henne, og plassert i et «Lebensborn»-hjem.

Dette er den fiktive rammehistorien som lar kroatiske Daša Drndić tegne opp et sinnrikt og høyst originalt bilde av de mange aspektene av nazistenes arrogante og bestialske kampanje for å dyrke ideen om en fremragende rase.

Rene germanere skulle ha rett til å gjøre alle andre til slaver eller utrydde dem.

Dette omfattet jøder, sigøynere, polakker, kommunister og homofile, men også et «eutanasi»-program som barmhjertighetsdrepte funksjonshemmede. På toppen av det hele ble det avlet fram idealmennesker i Lebensborn-prosjektet. Her var også mange norske involvert.

Brutale brudd

Disse trådene flettes sammen av Drndić i en vev som er både dypt fascinerende og urovekkende grusom. Teksten har stadig brutale brudd, både i den løpende setningsbygningen, mellom kapitlene og i selve stoffet. Midt i boka kommer det brått 35 sider med alfabetiske kolonner:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer