Gry Jannicke Jarlum tolker John Lennon

Synger «Imagine» på Protestfestivalens albumprosjekt.

COVRER LENNON: Gry Jannicke Jarlum skal spille inn «Imagine» til Protestfestivalens albumprosjekt. Her fra 2002, da hun ga ut en trippel-CD under artistnavnet J-Diva. Foto: Siv Seglem
COVRER LENNON: Gry Jannicke Jarlum skal spille inn «Imagine» til Protestfestivalens albumprosjekt. Her fra 2002, da hun ga ut en trippel-CD under artistnavnet J-Diva. Foto: Siv SeglemVis mer

||| (Dagbladet):

På Christianssand Protestfestivals albumprosjekt, «Fight Apathy», spiller både nasjonale og internasjonale artister inn nye versjoner av legendariske protestsanger.

Jarlum, som nok er mest kjent for hiten «Svake Mennesker» fra 1981, bidrar med sin tolkning av John Lennons udødelige «Imagine». I 2005 stilte hun også til valg for Demokratene - et parti som politisk plasserer seg et godt stykke unna Lennon.

Protestfestivalens leder Svein Inge Olsen har, tross den musikalske og politiske avstanden, ingen betenkeligheter med låt- og artistvalget.

- Nei, jeg synes det er helt naturlig at Jarlum synger den sangen. Det er jo ingen som vil ha krig, det alle er uenige om er hvordan vi skal unngå den. Jeg tror det blir en spennende sak, Jarlum har aldri sunget noe liknende før, forteller Olsen til Dagbladet.

Godt besatt
Men Jarlum er slett ikke det eneste kjente navnet vi vil få lese på albumcoveret. Blant de andre bidragsyterne finner vi Åge Aleksandersen, Noora Noor, Lynni Treekrem, Jonas Fjeld - og noen internasjonale tungvektere. Barrie McGuire bidrar nemlig med en tidligere uutgitt versjon av sin P.F. Sloan-skrevne hit «Eve Of Destruction».

- McGuire hadde en ny innspilling av låta, hvor Roger McGuinn (The Byrds) spiller gitar og Mick Fleetwood (Fleetwood Mac) slår på trommene. Den ble spilt inn i fjor og er ikke utgitt tidligere, så det er et skikkelig varp, røper Olsen.

Tidenes beste protestsanger
Festivalgeneralen forklarer at det er flere grunner til at samlealbumet kommer akkurat nå. Først og fremst feirer festivalen 10-årsjubileum, men på grunn av finanskrisen har de blitt nødt til å se etter alternative inntektskilder.

Han forteller at den ene CD-en består av norske journalisters favoritt-protestsanger, en liste som ble utarbeidet i fjor.

COVRER DYLAN: Åge Aleksandersen spiller inn sin versjon av «The Times They Are A-Changin»
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
COVRER DYLAN: Åge Aleksandersen spiller inn sin versjon av «The Times They Are A-Changin» Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Jahn Teigen har flere ganger sagt at vi burde gi ut et slikt album, og vi mente nå at tida var inne. Opprinnelig skulle det bare være en enkelt-CD med utgangspunkt i lista, men siden så mange artister ville være med utvidet vi det til en dobbel, sier han.

Førsteplassen, som ble Bob Dylans «Masters of War», skal forøvrig covres av det danske veteranbandet Savage Rose. Blant de andre låtene finner vi tre Dylan-låter til, Woody Guthries «This Land Is Your Land», «San Quentin» og «Ballad of Ira Hayes» av Johnny Cash, og Bob Marleys «Get Up Stand Up».

Gode støttespillere
Protestfestivalen har på sine ti år skaffet seg mange støttespillere blant Norges kulturelite, men dessverre har mange av dem gått bort de siste åra. Blant annet var Erik Bye engasjert i festivalens skjebne.

- For en tid tilbake tok jeg med meg Lars Andreas Larsen og Jahn Teigen på en liten runde i byen for å drive lobbyvirksomhet for festivalen. Da vi kom til Fritt Ord for å be om midler, ble vi avbrutt med «Dere trenger ikke si mer. Erik Bye har allerede ringt». Han var alltid veldig viktig for festivalen, forteller Olsen.