Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Grytten med antikrigsdikt

Samlaget har laget en antologi med antikrigsdikt. Inntektene skal gå til Leger uten grenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frode Grytten har funnet ut at han ikke er noen poet, men nå har han likevel skrevet dikt igjen.

«Antikrigsdikt» er redigert av Marius Hjelle, som var en av dem som arrangerte internasjonal dag for antikrigspoesi i Norge 12. februar i år. Frode Grytten er representert med et slags dikt.

- Ja, et slags dikt, det er riktig å kalle det dét, smiler Grytten gjennom telefonlinjene til Dagbladet.no.

Grytten debuterte som forfatter med diktsamlingen «Start» i 1983, men har siden kun utgitt romaner og novellesamlinger.

- Ja, jeg er ikke noen poet. Men når engasjementet finnes, må man bare slå til, svarer han på hvorfor han ville skrive dikt til antikrigsantologien.

- Får vi flere dikt fra deg?

- Nei, det var nok bare her og nå.

Reaksjon

50 forfattere har bidratt til boka med til sammen 73 dikt og kortprosastykker. Blant dem finner vi Brit Bildøen, Jo Eggen, Frode Grytten, Torunn Borge, Anne Bøe, Fredrik Hossmann, Ragnar Hovland, Jon Michelet, Arild Nyquist og Jan Erik Vold.

Erlend Loe er også med, med et utdrag fra «L», ellers er tekstene i hovedsak nye. Det er også en del amatørpoeter med i boka, etter at de var med og leste dikt på antikrigspoesidagen.

- Hvorfor antikrigsdikt, Hjelle?

- Boka kommer jo som en reaksjon på det som har skjedd i Irak, men handler om krig generelt. Vi har med folk som har opplevd 2. verdenskrig og Vietnamkrigen, og nå en yngre generasjon som har opplevd Irak-krigen.

Boka er en videreføring av arbeidet og er ment å være et manifest for framtida fra den poetiske motstandsbevegelsen i Norge i 2003.

- Krigen i Irak er kanskje slutt, men det er fremdeles mer enn 30 væpna konflikter rundt omkring i verden, heter det i pressemeldingen fra Samlaget. - Om det er naivt å tro at poesien kan redde verden, er det et faktum at poesien gjennom tidene har spilt en stor rolle ved å åpne øyne og ører, og ikke minst spre håp og skape debatt.

Inntektene fra boka går til Leger uten grenser.

Opplesning av boka får du mandag 23. juni klokka 16.00 på Norli i Oslo. Grytten vil dessverre ikke delta her.

HAR SKREVET DIKT IGJEN: Frode Grytten ville være med i antikrigspoesiboka som Samlaget nå har gitt ut.