Gryttens Dublin i ny bok

Etter fem novellesamlinger, en diktsamling og en roman har Frode Grytten gjort noe helt annet: skrevet bok om byen han liker seg aller best i.

Og mens andre ville valgt en sydende metropol som New York eller noe varmt og eksotisk som Calcutta, har oddingen satt kursen vestover. «Dublin - forfatterens guide» er ikke noen konkurrent til Lonely Planets guidebøker, men et personlig og humoristisk skriftemål fra en mann som har funnet et sted han trives.

Krever tid

- Jeg er glad for at det ikke er Lonely Planet - det er et eller annet galt med det. Å lese det er som å konsumere et sted. Men å oppdage et nytt sted, det krever tid. Stedet må åpne seg for deg, og det følte jeg at Dublin gjorde. Byen har hvilepuls, selv om den sprinter av gårde.

- Er det vestlendingen i deg som gjør at du trives på et så pass vått sted?

- Jeg har tenkt på det. Jeg kjenner igjen noe som er hjemme, men som likevel er borte. En blanding mellom humor og alvor. Og jeg har vært litt irsk på den måten at jeg har tatt meg en del friheter om hva jeg skal skrive. Jeg skriver ikke om religion, og jeg skriver nesten bare om gamlinger, selv om Dublin er en ung by. Det som tiltaler meg, er at det er ordinært, litt skittent og shabby.

Ikke trendy

Grytten stiller seg også undrende til Dublins status som et av Europas mest trendy reisemål.

- Av en eller annen merkelig grunn har Dublin klart å gjøre seg til noe den ikke er. At denne byen skulle bli hipp... Den er full av ryggsekkturister, men hva de egentlig vil der, har jeg aldri skjønt. Det er mulig de bare vil krysse av enda et sted på lista over steder de må ha vært. Eller kanskje U2 har litt av ansvaret.

- Er U2-medlemmene synlige i gatebildet?

- Ja, jeg har sett Bono kjøre gjennom Dublin i Jaguaren sin. Du kan støte på kjendiser der, men det vekker ikke noe oppstuss.

- Fikk du et annet syn på Dublin da du reiste dit for å skrive om byen?

- Jeg tror ikke det. Hvis jeg skulle skrevet et helhetlig og korrekt bilde av Dublin, ville det blitt en helt annen bok. Dette er en subjektiv bok. James Joyce sa at hvis Dublin skulle bygges opp igjen, kunne de bygge den opp etter «Ulysses». Jeg lurer på hvordan Dublin ville sett ut hvis de måtte bygge den opp etter min bok, sier Grytten.