- G:son er GP-kongen

Britisk nettsted tror Guri Schanke kan nyte godt av «G:son-effekten».

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet.no): - Med Thomas G:son som låtskriver er alt mulig i Helsingfors. Også seier, sier Europas største største maktmenneske i GP-sirkuset, Barry Viniker.

Han er administrerende direktør for nettstedet Esctoday.com.

Nettstedet har nå overtatt for det offisielle Eurvision-nettstedet i antall treff, og er det største i GP-verden. Det sier noe om hvilken status Barry Viniker og hans medarbeidere nyter.

Etter gårdagens seier til Guri Schanke og «Ven a bailar conmigo», sa Viniker:

- Kan nå høyt

- Guri har en strålende act. Og ikke minst en helt utrolig låtskriver i Thomas G:son. 20 år etter Johnny Logan er det på tide å kåre en ny GP-konge. Jeg tror ikke det er lenge før han blir bedt om å skrive en ny hymne som temalåt til hele Eurovision-systemet.

Han la til:

- Med G:son på laget kan Guri nå langt i Helsingfors. Det verste bøygen kan faktisk bli semifinalen, med alle blokkdannelsene i avstemminga. Kommer hun til finalen kan hun fort nå Topp 5. Så høy status som Thomas G:son nyter i GP-sammenheng er alt mulig.

GURI OG GP-KONGEN: Guri Schanke feiret seieren i årets norske Grand Prix sammen med mannen som spesialskrev låta «Ven a bailar conmigo» -  Thomas G:son. Foto: EIRIK HELLAND URKE
GURI OG GP-KONGEN: Guri Schanke feiret seieren i årets norske Grand Prix sammen med mannen som spesialskrev låta «Ven a bailar conmigo» - Thomas G:son. Foto: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

G:son i fem land

Svenske Thomas G:son, som skrev Carolas vinnerlåt i Sverige i fjor, har nå mulighet til å bli representert i Helsingfors med hele tre nasjoner i år: Norge, Sverige _ og Spania.

- I Sverige har jeg to av finalelåtene. I Spania én, sa en glad G:son til Dagbladet i går kveld.

Det kan legges til at G:son også har en låt under vurdering foran den engelske GP-finalen. Og at han faktisk hadde en låt som var favoritt i Romania, men som ble disket fordi artisten som skulle framføre den, ikke møtte opp til en generalprøve foran den nasjonale finalen.

Thomas G:son har i alt skrevet 19 låter som gjennom åra er blitt kvalifisert for ulike nasjonale GP-finaler. Først og fremst i Norge, Sverige og Finland. Blant dem Carolas svenske vinnerlåt fra i fjor, «Invincible».

- Er Guris låt bedre enn Carolas?

- Akkurat nå føles det definitivt sånn, sa G:son.

Carola ble nr 5 i Athen...

Vant publikum

Guri Schanke selv ble sjokkskadd over å merke at tv-seernes røster snudde opp ned på alt - etter at de tre fagjuryene hadde sendt Halden-gruppa CRASH! solid i tet.

- Jeg sa til de som satt sammen med meg i green room at dette klarer jeg ikke å ta igjen. Jeg trodde jeg hadde tapt alle muligheter, sa Guri.

Men det hadde ikke 45-åringen. Allerede med de 64.867 stemmene fra første landsdel - Østlandet - røk hun opp i en soleklar tet. Dermed hadde NRK drept all spenning før de andre landsdelene slapp til. De tre øvrige superfinalistene hadde aldri noen reell sjanse til å ta igjen dronninga fra «Skal vi danse» på TV2 i fjor høst.

Gutta på scenen

På scenen i går kveld fikk Guri selskap av de to sønnene hun har med artist-mannen Øivind Blunck; Edvard på 14 og Ludvik på 9. Gutta var stolte av mamma:

- Jeg synes hun hadde den beste låta. Bedre enn CRASH! og alle de andre, mente Edvard, og det var Ludvik enig i.

- Hvor er Øivind på den store dagen?

- Han er på jobb! svarte Guri.

- I Syden, la Edvard til.

Øivind Blunck var ikke tilstede da Guri vant delfinalen i Bodø. Heller ikke i går. Derfor:

- Han blir helt sikkert med til Helsingfors, smilte Guri. Hun hadde gitt gutta sine hvert sitt kontantkort med 500 kroner å stemme for:

- Vi brukte opp alt. Alle stemmene gikk til mamma, sa Edvard og Ludvik.

Nå må mamma ut med pc til eldstegutten:

- Jeg sa til ham at han skulle få dersom jeg vant. Så nå må jeg holde ord.

Jannicke var Europa-favoritt

Jannicke Abrahamsen tok andreplassen etter å ha gått den lengste veien av alle. Også den låta hadde Thomas G:son en låtskriver-finger eller to med i.

Skiensjenta Jannicke kunne også gjort det stort i Helsingfors, ifølge Barry Viniker:

- På nettet hos oss har Jannicke Abrahamsen lenge vært en favoritt - faktisk til å vinne hele den internasjonale finalen. Også CRASH! og Guri Schanke har vært nevnt av mange europeiske GP-fans, sa Viniker, og la til:

- Ingen tvil om at dette er den beste norske Grand Prix-finalen noensinne. Et ekstremt jevnt felt med gode og varierte GP-låter. Og det mest fantastiske er at samtlige åtte finalister leverte sin beste act i selve finalen, ikke i delfinalen eller generalprøvene.

Barry Vinikers personlige favoritter på forhånd var Guri, Jannicke og CRASH!

Disse tre, sammen med Dusty Cowshit, kom da også til superfinalen. Hvilket betydde at to av artistene fra delfinalen i Bodø (Dusty og Guri) og to fra Stokke (CRASH! Og Jannicke) ble kåret til de fire beste låtene.

HYLLER G:SON: Bary Viniker (t.v.) er sjef for Europas mest populære GP-nettsted, Esctoday.com. I går kveld fulgte han den norske GP-finalen på første rad i Oslo Spektrum sammen med sin norske korrespondent, Tom Espen Hansen (t.h.). Viniker mener Thomas G:son etter 20 år har klart å vippe Johnny Logan av tronen som GP-konge.