Foto: Faksimile The Daily Star gikk på en smell da de skrev om et nytt Grand Theft Auto-spill, basert på massakren i Rothbury for noen uker siden.
Foto: Faksimile The Daily Star gikk på en smell da de skrev om et nytt Grand Theft Auto-spill, basert på massakren i Rothbury for noen uker siden.Vis mer

GTA-bløff kostet tabloidavis dyrt

The Daily Star meldte i forrige uke at Rockstar jobbet med et nytt Grand Theft Auto basert på sommerens drapstragedie i Rothbury. Det skulle de ikke ha gjort...

||| Britiske tabloidavisers omgang med fakta og kilder, er som kjent ikke alltid på riktig side av etiske retningslinjer.

I forrige uke gikk imidlertid The Daily Star lengre enn de pleier — og meldte at skaperne av den suksessrike Grand Theft Auto-serien nå er i gang med et nytt spill basert på den tragiske massakren i Rothbury, England.

Drapsmannen Raoul Moat (37) oppsøkte i begynnelsen av juli sin tidligere samboer og skjøt henne og hennes nye kjæreste, Chris Brown. Hans eks-samboer overlevde, mens Brown døde. I tillegg skjøt Raoul Moat, som nettopp hadde sluppet ut fra et fengselsopphold, en politimann som ble det tredje offeret. Politimannen ble blind på begge øynene.

Forsøk på å få han til å overgi seg mislyktes, og Moat tok til slutt sitt eget liv etter forhandlinger med politiet i nærheten av den lille britiske byen Rothbury. Da hadde han vært på rømmen en ukes tid.

The Daily Star oppdaget i forrige uke et amatørmessig forsøk på å lage et GTA-spillcover på nettet, og tok dette som god fisk. Basert på dette bildet kokte avisen sammen en historie om at dette var beviset på at Rockstar Games jobbet med et spill basert på tragedien.

Journalisten kontaktet til og med et av ofrenes familie for å høre hva de syntes om idéen, men gjorde aldri forsøk på å få en uttalelse fra Rockstar.

Betalte Rockstar en «betydelig erstatningssum»
Det tok imidlertid ikke lang tid fra avisen publiserte nyheten til Rockstar handlet. Kort tid etter kunngjorde Daily Star at de hadde tråkket i salaten, og at avisen hadde blitt enige med spillutvikleren om en erstatning.

I beklagelsen, som ble lagt ut på avisens nettsider denne helgen, legger tabloidavisen seg flat — etter alle kunstens regler.

- Den 21. juli publiserte vi en artikkel som hevdet at videospillselskapet Rockstar Games planla å slippe en versjon av deres populære Grand Theft Auto-videospillserie kalt «Grand Theft Auto: Rothbury».

- Vi publiserte også det vi hevdet ville bli spillomslaget sammen med kommentarer fra et familiemedlem påvirket av denne tragedien og kritiserte Rockstar Games for deres påståtte planer, heter det i unnskyldningen fra The Daily Star, et dementi som helt sikkert er oppmuntret av advokatkorpset til Rockstar.

- Vi gjorde ingen forsøk på å sjekke holdbarheten i saken før den ble publisert og kontaktet ikke Rockstar Games før vi la ut saken. Vi stilte heller ikke spørsmål rundt hvorfor en kritikerrost og bestselgende spillserie ville basere et av deres populære spill på denne forferdelige, virkelige kriminelle handlingen, heter det videre.

Journalisten slår tilbake
Tabloidavisen går videre langt i å beklage sine handlinger overfor familiene til ofrene og lover Rockstar og de pårørende å aldri skrive om dette «spillet» igjen. Saken har også blitt fjernet fra The Daily Stars nettsider i kjølvannet av beklagelsen.

Selv om ingen detaljer rundt erstatningen er bekreftet, skriver The Daily Star at de har besluttet å betale ut en betydelig sum penger til Rockstar. Penger som spillutvikleren i tur vil gi videre til veldedige formål.

I kjølvannet av denne saken skulle man kanskje tro at journalisten i Daily Star utviser anger overfor ofrene?

Men nei, på sin Facebook-side skriver Jerry Lawton blant annet at han har avsky for folk som bruker tid på videospill:

«Disse voksne (?) mennene som bruker hele dagen på å spille videospill med hverandre, har i dag valgt og tre ut i den virkelige verden akkurat lenge nok til å klage på min sak om en Raoul Moat-versjon av Grand Theft Auto! Man skulle tro at jeg hadde fornektet Holocaust!!! Jeg tror jeg vil utfordre dem til en virkelig duell....stab....I win!!!», skriver Lawton på sin Facebook-profil, ifølge Destructoid.

Foto: Faksimile fra Destructoid.com The Daily Star-journalisten Jerry Lawton legger ikke skjul på at han misliker folk som liker videospill, men nekter å ta selvkritikk.
Foto: Faksimile fra Destructoid.com The Daily Star-journalisten Jerry Lawton legger ikke skjul på at han misliker folk som liker videospill, men nekter å ta selvkritikk. Vis mer