«GTA» for barn og ekstrem matkrig?

Året starter med to animerte filmer - og de har selvfølgelig fått sine spill.

|||ALLEREDE I LØPET av årets første måned dukker det opp to animerte filmer på kino, «Det regner kjøttboller» og «Planet 51».

At disse filmene også følges av spillutgivelser, er vel like overraskende som at snøen blir til slaps når temperaturen stiger.

1

Selv om dagens animerte filmer gjerne kan være en svært fornøyelig affære for både voksne og barn - akkurat slik som snøen er - kan lusne filmbaserte spill være like velkomne som den gufne slapsen som pryder bybildet i disse dager.

DE TO SPILLENE «Cloudy With a Chance of Meatballs» og «Planet 51» - ingen av dem er oversatt til norsk - har begge både positive og negative sider.

Som seg hør og bør er spillene tett knyttet opp mot det som skjer i filmene, men det første utspiller seg som et klassisk plattformspill mens «Planet 51» kan minne om et slags «Grand Theft Auto» for barn - der all vold heldigvis er byttet ut med mer barnevennlige aktiviteter, stort sett kjøretøysbasert.

«CLOUDY WITH A CHANCE ...» tar utgangspunkt i at den store matkatastrofen allerede har skjedd, altså at det regner enorme matvarer fra himmelen etter et fysikkeksperiment som virket litt for bra.

«GTA» for barn og ekstrem matkrig?

I rollen som syndebukkforskeren Flint Lockwood må du rydde opp i 20 forskjellige matforurensede brett ved hjelp av ulike verktøyer, som lar deg alt fra smelte til å kappe opp maten.

Rundt om på brettene finnes det ting du må samle opp, i tillegg til matbaserte fiender som for eksempel de lite hyggelige gummibjørnene.

1

Brettene kan spilles enten alene eller sammen med en venn på samme skjerm, men jeg skulle gjerne sett at både kontrollene satt litt bedre og at spillet hadde litt lengre spilletid.

«PLANET 51» ER PÅ sin side hakket mer imponerende når du starter det opp. Spillet er tilsynelatende stort og omfattende, men etter hvert som du kommer inn i det merker du at det egentlig ikke skjer så mye nytt.

De forskjellige oppgavene du får rundt omkring i den idylliske utenomjordiske forstadsbyen går stort sett ut på ett og det samme - å navigere et kjøretøy gjennom mer eller mindre morsomme oppgaver.

I tillegg opplevde jeg ofte tekniske feil som gikk utover spillopplevelsen, noe som i kombinasjon med lange innlastingstider ikke ga meg stort lyst til å spille videre.

«GTA» for barn og ekstrem matkrig?

DE BARNESPILLENE som får høyest stjerne i min (og de fleste barns) bok, er de som ikke undervurderer ungenes krav til både spillbarhet og kvalitet.

Et spill som etter den umiddelbare fascinasjonen bare byr på repetisjoner og lite annet, går altfor lett i glemmeboka - og bør derfor heller ikke kvalifisere til et innhogg i lommeboka.

«GTA» for barn og ekstrem matkrig?

Her gjør «Cloudy With a Chance of Meatballs» et langt bedre inntrykk enn «Planet 51» - men det er fortsatt et godt stykke unna et klassikerstempel.