Gubbelaget Gyldendal ...sa nei til Erlend Loe

Gyldendals stjernelag forgubbes. Ingen bestselgere. Omsetningen stuper. Det kunne sett lysere ut om de hadde sagt ja til debutanten Erlend Loe. Nå er han en av erkekonkurrenten Cappelens største suksesser.

Gyldendals stjernelag forgubbes. Ingen bestselgere. Omsetningen stuper. Det kunne sett lysere ut om de hadde sagt ja til debutanten Erlend Loe. Nå er han en av erkekonkurrenten Cappelens største suksesser.

- Jeg befant meg i et tomt rom med det første manuset. Jeg kjente ingen forfattere eller noen i miljøet. Men jeg hadde jo hørt om Gyldendal og sendte manuset dit først. De sa nei, forteller Erlend Loe til Dagbladet.

Etter avslaget sendte han samme manus til Cappelen og ble antatt. Siden har han solgt i store opplag, og har blitt karakterisert som 90-tallets fortellerstemme.

- Sånt skjer jo i forlagsbransjen hele tida, det er veldig avhengig av konsulenten, så jeg klandrer ingen. Men Gyldendal framstår kanskje som litt ufriskt, sier Erlend Loe.

Eksemplet Erlend Loe viser hvordan Norges største forlagskonsern er blitt forbigått så det suser de siste åra. Forlaget er nå en sinke på salg av nyere norsk skjønnlitteratur, sammenliknet med konkurrenten Cappelen.

Forgubbing

Gyldendal - selve flaggskipet i norsk litteratur siden 1925 - trenger sårt en suksess.

De ni skjønnlitterære hovedbøkene Gyldendal har fått ut i Bokklubben Nye Bøker siden 95, er skrevet av åtte forfattere:

- Forstår ikke markedsføring
- Forstår ikke markedsføring Vis mer

Torgrim Eggen, Gunnar Staalesen, Kjartan Fløgstad, Herbjørg Wassmo, Hans Herbjørnsrud, Knut Faldbakken, Øystein Lønn og Bergljot Hobæk Haff.

Med unntak av Torgrim Eggen er alle disse eldre enn 50 år. Gjennomsnittsalderen er 58. De mer produktive suksessforfatterne på Cappelen er i gjennomsnitt 43 år gamle, og med ett unntak er alle født etter 1950.

Det er avgjørende for å få en bestselger at boka kommer med i en bokklubb. Innen ny norsk skjønnlitteratur er Bokklubben Nye Bøker størst med sine 220000 medlemmer. Enkeltutgivelser her kan komme opp i hele 60000 eksemplarer.

Dagbladet har sett på hvilke forlag som har hatt størst suksess med sine forfattere i Boklubben Nye Bøker de siste fem åra. Tallene viser at Gyldendal taper, mens Cappelen er den suverene vinneren:

Av de 44 skjønnlitterære, norske hovedbøkene siden 1995 har Cappelen levert 17 bøker, Aschehoug 10 og Gyldendal 9.

Helt nederst på lista ligger Oktober med 6 og Tiden med 2 bøker.

Som om ikke dette var nok: I løpet av hele 90-tallet fikk ikke Gyldendal den årlige bokhandlerprisen én eneste gang. Cappelen stakk av med prisen hele sju ganger, Aschehoug tre.

Trenger suksess

Selv om Gyldendal eier mer vellykte forlag som Kolon og Tiden, trenger moderforlaget nye bestselgere. Administrerende direktør Geir Mork sa nylig farvel til direktør for skjønnlitterær avdeling, Astrid de Vibe.

Nå jakter han på etterfølgeren, som får det tøft. Omsetningen i den skjønnlitterære avdelingen stuper: Fra 82 millioner kroner i 1997 til 61 millioner i 1998. Tallene for 1999 er ennå ikke klare, men i en børsmelding i februar skrev Gyldendal at resultatet er svakt.

FIKK AVSLAG: Gyldendal vraket Erlend Loe(f. 1969) da han debuterte i 1993. I dag er han Norges yngste bokklubbforfatter.