Gud er uskyldig

Etter tre år er den arabiske våren død og Midtøsten et kaos. Men er det virkelig fordi det bor så mange irrasjonelle muslimer og jøder der?

PRIMITIVISERING: Lørdag er det tre år siden den egyptiske revolusjonen startet på Tahrirplassen i Kairo. Konflikter i Midtøsten reduseres ofte til et spørsmål om iboende, negative kvaliteter hos innbyggerne, skriver Henrik Thune - men dette er en dårlig forklaringsmodell.
Foto: AP / NTB Scanpix
PRIMITIVISERING: Lørdag er det tre år siden den egyptiske revolusjonen startet på Tahrirplassen i Kairo. Konflikter i Midtøsten reduseres ofte til et spørsmål om iboende, negative kvaliteter hos innbyggerne, skriver Henrik Thune - men dette er en dårlig forklaringsmodell. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITISKE IDEER: Det var for tre år siden denne uka at noen millioner unge mennesker (gjennomsnittsalderen var omkring 22 år) planløst, og nesten uten koordinering, strømmet ut i gatene langs hele Nilen. Folk gikk side om side. De gikk hånd i hånd. De marsjerte mot den møkkete rundkjøringen i sentrum av Kairo som kalles Midan Tahrir («Frigjøringsplassen») for å avsette diktatoren Hosni Mubarak.

Jeg var selv i Kairo en av disse ukene. Det var som å vandre rett inn på scenen under prøvene til en storstilt friluftsoppsetning av revolusjonsmelodramaet «Les Misérables». Langs veiene veivet ungdom med faner og jublet for revolusjonen. I lobbyene på luksushotellene ved Nilen satt liberale bloggere og konservative muslimbrødre som hadde levd i skjul og snakket åpenhjertig med vestlige diplomater. Og rundt bordene i røykfylte tehus ble det lagt planer om solidaritetsreiser til Syria for å spre revolusjonen videre.

Det som ble døpt «den arabiske våren», var en politisk revolt av det gamle slaget. Og som ofte ellers i revolusjonshistorien var det den unge, men marginaliserte middelklassen som reiste seg, med smarttelefoner og Facebook som ropert og kringkastingsmedium.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer