DEBATT

Gud og moral:

Gud forklarer det gode

Ole Martin Moen prøver å forklare hvorfor det å tro på Gud kan skape mindre motivasjon for å gjøre godt. Men argumentasjonen hans forutsetter en underlig gudstro.

MORAL: Jeg mener det er enklere å tro at det faktisk finnes en objektiv moral hvis man tror på Gud enn hvis man ikke gjør det. Det skyldes muligheten for å forankre moralen i Guds vesen, skriver Espen Ottosen. Foto: NTB scanpix
MORAL: Jeg mener det er enklere å tro at det faktisk finnes en objektiv moral hvis man tror på Gud enn hvis man ikke gjør det. Det skyldes muligheten for å forankre moralen i Guds vesen, skriver Espen Ottosen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Mange har respondert på min artikkel «God uten Gud?» i Aftenposten 15. september. Felles for mye av responsen er at jeg tillegges meninger jeg ikke har. Det gjelder dessverre også for Ole Martin Moens innlegg i Dagbladet, «Gud gjør moral umulig». Heldigvis har han fått med seg at jeg ikke hevder at ateister er mindre moralske enn kristne. Derimot mener han at min påstand er at «ateister mangler grunner til å være moralske». Det er feil. De fleste av oss er utstyrt med empati og det gir oss en god grunn for ikke å plage våre medmennesker.

Min påstand er altså at det finnes objektiv moral, ja, en objektiv moralsk målestokk. Det mener jeg at det er viktig å tro. Det er ubehagelig å måtte tenke at det ikke trenger å være galt å brenne levende enker på bålet (for eksempel fordi det er en tradisjon i India). Jeg tror de fleste av oss, uavhengig av livssyn, vil hevde at noen moralske overbevisninger faktisk er bedre enn andre.

Det synes som om Ole Martin Moen er enig med meg i at det finnes en objektiv moral. Han bruker begrepet moralsk realisme og vil, som ateist, forankre denne moralen på en annen måte enn meg. Løsningen er hedonisme. Det gode er det som gir mer glede, mens det onde er det som gir mer lidelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer