DEBATT

Moral:

Gud gjør moral umulig

Problemet er ikke hvordan det kan finnes en moral uten Gud. Problemet er hvordan det kan finnes en moral med Gud.

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Espen Ottosen spør i Aftenposten om det kan finnes en moral uten Gud. Han er bekymret for at dersom Gud ikke finnes, kan folk like gjerne drepe og plyndre hverandre, gitt at de klarer å slippe unna med det.

Ottosens påstand er ikke at ateister handler mindre moralsk enn dem som tror på Gud. Standpunktet hans, som han skriver i et svar til Hans-Petter Halvorsen i VG, er mer filosofisk. Ottosens påstand er at ateister mangler grunner til å være moralske. Ottosen går med på at ateister kan tro at de bør være moralske og at de også kan handle moralsk.

Men hvorfor skulle de egentlig det, dersom det ikke finnes en Gud som vokter over dem? Ifølge Ottosen er det Gud som er moralens opphav, så dersom Gud forsvinner, går moralen med i dragsuget. Hvis ateisme, så nihilisme.

Nihilismen er ufarlig

Jeg er ateist og en såkalt moralsk realist. Det vil si at jeg mener at det ikke finnes en gud samtidig som jeg mener at det finnes moralske sannheter. Dette er et ganske vanlig standpunkt blant fagfilosofer: Rundt 70 prosent av fagfilosofer er ateister og blant ateistiske fagfilosofer er rundt 60 prosent moralske realister. Men la oss si at jeg tar feil og at Ottosen har rett. La oss si at dersom ateismen er sann så er nihilismen en unngåelig konklusjon. Er dette noe Ottosen har grunn til å frykte?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer