DEBATT

Gud hjelpes!

Nyateistene insisterer på at de skårer det ene målet etter det andre og ler hånlig når de blir bedt om å bidra med noe annet enn ståk og heiarop.

EVENTYR: Nyateistene liker seg best på sidelinjen hvor de kan ståke om at teologi er læren om eventyr, skriver artikkelforfatteren. Foto: Anita Arntzen
EVENTYR: Nyateistene liker seg best på sidelinjen hvor de kan ståke om at teologi er læren om eventyr, skriver artikkelforfatteren. Foto: Anita Arntzen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ja da, kronikken «Den åndssvake nyateismen» var sleivete. Det var også meningen. Hva kan jeg si? Det gikk en liten faen i meg. Men hvorfor så inni helsikes hårsåre? For å sitere Dawkins: «There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life!»

Jonas Bergland viser uforstand i omgangen med Thomasevangeliet og angriper meg ad hominem i Dagbladet 30. juli. Jeg skal la det ligge. Det illustrerte hovedpoenget mitt godt.

Læren om Gud kan oppfattes som et aksiomatisk system. Det er utviklet gjennom tusenvis av års refleksjon og har noen sentrale aksiomer. Aksiomer er ubegrunnede påstander som ikke trenger noen begrunnelse innenfor systemet. De er, som det heter i den amerikanske grunnloven, «selvinnlysende». Vi tar dem for gitt - for å etablere noen holdepunkter. Ved å starte med et sett slike aksiomer kan man så utlede (og bevise!) teoremer ved hjelp av logiske slutninger. Et eksempel: I matematikken bygger 2+2=4 på aksiomer som ikke kan «bevises», selv om de kan argumenteres for. Gyldigheten av det aksiomatiske systemet blir avgjort av om det er konsistent eller ikke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer