DEBATT

Gud mot den åndssvake røkla

Håvard Nyhus må gjerne få tro på Gud, Odin eller Supermann for den del.

BOMMER: Håvard Nyhus (bildet) bommer når han angriper ateistene for ikke å argumentere teologisk, og for at de ikke godtar teologiske premisser, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat
BOMMER: Håvard Nyhus (bildet) bommer når han angriper ateistene for ikke å argumentere teologisk, og for at de ikke godtar teologiske premisser, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Håvard Nyhus deler ut noen verbale ørefiker til gudsfornekterne i kronikken «Den åndssvake nyateismen». Noe av det er sikkert fortjent; det fins liksomintellektuelle bløffmakere innenfor de fleste mer eller mindre intellektuelle disipliner. Teologi inkludert. Det virker som Nyhus tror, eller i hvert fall gjerne vil tro på Gud. Det plager meg ikke. Han må gjerne få tro på Gud, Odin eller Supermann for den del. Når det kommer til trosspørsmål, er ingen forpliktet til å rettferdiggjøre seg sjøl så lenge de ikke prakker sin egen tro på andre. Men Nyhus bommer når han angriper ateistene for ikke å argumentere teologisk, og for at de ikke godtar teologiske premisser. Det blir som å angripe ei katte for at den ikke bjeffer.

Det ligger i ateismens natur at den ikke godtar teologiens premisser. Og det er faktisk helt legitimt; teologene har ikke noe monopol på retten til å ha ei mening om religiøse spørsmål. Og ingen er forpliktet til å argumentere teologisk for hvorfor de ikke tror på Gud, like lite som noen er forpliktet til å argumentere teologisk for hvorfor de tror. Det er en grunn til at vi kaller spørsmålet om Guds eksistens et trosspørsmål; teologene har ikke klart å bevise Guds eksistens noe mer enn ateistene har klart å motbevise den. Nyhus sier heller ingenting om hva slags Gud han ønsker å tro på. Hvis det er den personifiserte guden vi møter i Bibelen og Koranen, som opererer med dogmatiske regler for menneskelig samkvem og et grotesk strafferegime mot dem som ikke følger budene, gidder jeg ikke en gang prøve å argumentere mot ham på noen «intellektuell» måte. En slik psykopatisk fascistgud vil jeg helst slippe å ha med å gjøre. End of discussion.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer