Gud på Internett

«Har du noen gang prøvd å finne Gud med søkemotor? Det har jeg, og dette er min historie.»

  • Det er åpningssetningene i novellen «myflesh.com» av Stewart Home, et av de 24 tidligere upubliserte bidragene i antologien «The New English Library Book of Internet Stories».
  • Internett har i løpet av få år blitt en like selvfølgelig del av våre liv som telefonen, oppvaskmaskinen og minibanken, og i motsetning til de forannevnte gjenstander kan det brukes til alt, liksom. Ikke minst til å publisere bøker på. Det er et utmerket sted for de som føler seg oversett og refusert av de tradisjonelle bokutgiverne, men det er også et utmerket sted for kjente forfattere på leting etter en ny måte å nå gamle lesere på. Amerikanske Stephen King og norske Ingvar Ambjørnsen er bare to eksempler på det.
  • Men så har det dukket opp en bok som valgte å gå den andre veien. Den trykket ikke noveller som tidligere hadde vært publisert på nettet, den inneholdt derimot fortellinger som aldri ville ha eksistert hvis det ikke var for Internett.
  • «La deg inspirere av Internett», var oppfordringen som gikk ut fra bokredaktør Maxim Jakubowski til tjuefire britiske forfattere. Men krimspesialisten Jakubowski, som driver den respekterte bokhandelen Murder One i London, inviterte ikke bare de som skriver krim. Hans bud gikk også til de sjangerløse, til de eksperimentelle, og til de som skriver science fiction, grøssere, humor og erotikk.
  • Resultatet ble altså «The New English Library Book of Internet Stories». Spennet er stort, fra Val McDermids krim i «When Larry Met Allie», Christopher Fowlers grøsser «The Beacon», Matt Whymans dotcom-fantasi «Crusoe.com», Ian Watsons SF-fabel «When Thought-Mail Failed», Marilyn Jaye Lewis' erotiske «Muriel The Magnificent» og John Williams' humoristiske «Mikey's Virtual Million».
  • Jakubowski er selv overbevist om at Internett så vidt har begynt å feste grepet om menneskeheten. Han har en dyster spådom i forordet: «Revolusjonen er nå umulig å stanse, og jeg er sikker på at vi om ti år vil se overbærende og nostalgisk tilbake på årene da Internett bare var en drøm, siden vi alle kommer til å være helt avhengige av og fullstendig ubrukelige som mennesker uten nettet.»
  • Og hvordan det gikk med ham som ville finne Gud med søkemotor? Det skal ikke under noen omstendigheter avsløres her. Men søk etter «Gud» på AltaVista eller Yahoo, og sjekk hvor mange treff du får.