Gud snakker ut

Forfatteren Tore Renberg (26) liker å provosere, og provoserer sjenerøst alle i sin siste roman «Renselse». De som ikke plages av groteske barnedrap, kan la seg provosere av at her får Gud selv komme til orde. Og det i jeg-form.

Renbergs hovedperson Jakob Malde er en religiøst besatt epileptiker. Han ser Gud mens han sitter med jordbær-diaré på en utedo på Vestlandet. Den visjonen fører til at han seinere begår en serie groteske mord - alle detaljert beskrevet i boka.

- Bokklubben Dagens Bøker likte boka, men syntes drapsscenene var for sterke. Derfor ville de ikke ha den som hovedbok.

- På tittelbladet skriver du at Jakob Malde er «sett, elsket og aktet» av Tore Renberg. Elsker du virkelig Malde?

- Ja. Det må jeg si jeg gjør. Jeg tar avstand fra hans handlinger, selvsagt, men jeg elsker og akter ham.

- Det gjør for så vidt også Gud når du lar ham slippe til med sin versjon i siste kapittel. Det må være norsk rekord i allvitende forteller?

- Jeg vet ikke om noen som har valgt det grepet før, nei. Selv ikke i Bibelen slipper jo Gud til selv.

- Er det virkelig Gud som snakker?

- Ja, det er Gud.

- Men det er da du som har skrevet boka - mener du at Gud er Tore Renberg, eller mener du at Tore Renberg er Gud?

- Innenfor denne romanen er Gud Gud, ikke Tore Renberg. Romanen trengte et korrektiv til stemmen til Jakob Malde, som får føre ordet ellers. Og jeg har aldri fått en så spektakulær idé før, så da måtte jeg bare prøve det ut.

- Denne boka består vel av like deler teologi, psykologi og epilepsi?

- Jeg kaller det heller en religiøs road-thriller.

- Mener du det er en sammenheng mellom epilepsi og en trang til mord?

- Nei. Men det finnes en sammenheng mellom epilepsi og religiøs grubling, og denne boka handler om konsekvenser av religiøs grubling. Å ha epilepsi kan gi en følelse av å være besatt av noe.

- Hvordan vet du det?

- Dels fordi jeg har gått inn i dette, og dels fordi jeg hadde en mild variant av sykdommen selv som barn - godartet barneepilepsi. Jeg er frisk nå.

- Hvordan kan du si at du akter en person som begår de bestialske drapene Malde gjør?

- Fordi han er konsekvent i sin sannhetssøken. Dette er en idéroman som viser hva en konsekvent tro kan føre til, og det må bli grusomt. Se på verdens terrorister, og hva de gjør. Det er grusomme handlinger, men når de utfører dem, mener de at de gjør det gode. Slik er det også med Malde.

- Og du mener altså Gud forstår Malde - og elsker ham?

- Han både forstår og elsker - det sier han jo selv. Men han tilgir ikke, og han griper jo til slutt inn for å stoppe mannen. Og Malde må jo stoppes. Han er jo totalt forkvaklet. Det er lett å bli for mild og dumsnill, men da blander man sammen forståelse med fravær av straff.

- Så her er Gud og Renberg enige.

- Det kan du si.

- Tror du på Gud?

- Nei. Ikke i dag. Men jeg har gjort det, og gjør det kanskje i morgen igjen. Gud vet.

- Du føler ikke at du er litt ambisiøs når du påtar deg å gi stemme til Gud?

- Skal man skrive, må man være ambisiøs. Da må man forfølge de ideer man får, og våge å forfølge dem fullt ut. Det tror jeg på. Det er det fantastiske med å skrive - alt er mulig hvis du bare tør gjøre det.

- Du debuterte i 1995. Siden har du gitt ut seks bøker på tre år. Hvorfor slikt hastverk?

- Det er slik jeg er. Alltid vært sånn. Men denne boka har jeg brukt lang tid på - to år. To av de andre bøkene var jo barnebøker jeg skrev på et par uker.

- Hovedperson din er fra samme del av landet som deg, han er født i samme år, han lider av samme sykdom som du har hatt. Finnes det flere likhetspunkter mellom dere?

- Dette er min minst selvbiografiske roman, men det sier vel mest om de forrige bøkene. Jeg kjenner meg nok igjen i Maldes vilje til å være konsekvent og å våge å forfølge en idé.

- Mener du verden ville bli et bedre sted dersom vi alle sluttet å tro?

- Verden ville bli et roligere sted, det er sikkert. Men da ville vi heller ikke lenger være menneskelige.

Les utdrag fra boka!

GUDS STEMME: Tore Renberg, forfatter og programleder for programmet Leseforeningen på NRK 2, har skrevet en roman der han gir Gud stemme.