KOMMENTARER

Gud som valgflesk

Gud er dratt inn i valgkampen. Og han blir stadig mer norsk. Det er en nokså dårlig kombinasjon, skriver John O. Egeland.

Gud gjør et politisk comeback: Knut Arild Hareide og Trygve Slagsvold Vedum kjemper om kristenvelgerne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Gud gjør et politisk comeback: Knut Arild Hareide og Trygve Slagsvold Vedum kjemper om kristenvelgerne. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Kristelig Folkeparti har i lang tid hatt enerett på troende velgere. Riktignok nevner de andre borgerlige partiene Gud i sine prinsipprogrammer (med Venstre som unntak). For disse partiene er Gud omtrent som flagget: Synlig når det blir heist, men siden beveget av de vinder som blåser. Kirken og kristendommens skal i høyden være en bakgrunn som ikke provoserer, omtrent som heismusikk. Selv KrF har dempet frelsens herlighet, og blitt en stadig smidigere politisk operatør. Så har da partiet også tapt alle viktige verdikamper i løpet av sin mer enn 80 år lange historie.

Nå kan det se ut som om Gud gjør et politisk comeback. Det er blitt kamp om markedsandelene i den kristne velgerflokken. Carl I. Hagen gjorde i sin storhetstid raske raid i frimenighetene, men det er Sylvi Listhaug som har utviklet det til en strategi. Med kors på halsen frir hun uhemmet til kristne forsamlinger med et budskap der religionen går opp i en høyere enhet med nasjonal kultur og tradisjon. Det blir godt mottatt.

KrF-leder Knut Arild Hareide har en bredere politisk miks, men sier til NRK at han ikke har noen planer om å tone ned fokuset på kristendommen fram til valget. Han tordner mot Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum som ber politikerne være forsiktige med å blande tro og politikk. Hareide forkynner at hele den norske og europeiske sivilisasjonen bygger på kristne verdier og røtter. Og legger til: «Det å skille mellom religion og politikk vil være en helt ny trend. Det vil innebære at Senterpartiet snur en trend som i realiteten har vært her i tusen år», sier han til VG.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer