Gud velsigne Vår Herre og n'Kjell

Kjell Aukrust fikk en humoristisk, rørende og vakker bisettelse fra Nordstrand kirke på onsdag, verdig den allsidige kunstneren som alle nordmenn har et forhold til.

Selv om det var en offisiell seremoni på statens bekostning, med kongen og kulturministeren til stede, var Kjell Aukrusts bisettelse svært personlig og preget av hans liv som kunstner og humorist. Det er sjelden man ler i bisettelser, men her var det rom for både latter og tårer, helt i Aukrusts ånd.

Kjell Aukrust døde julaften, 82 år gammel. Kisten var pyntet med tre hjerter av prestekrager - ett hjerte fra hustruen Kari og to fra Solan og Ludvig. Solan og Ludvigs navn sto i dødsannonsen, og de to var til stede under bisettelsen gjennom musikk og andre kunstneriske innslag.

Mikkel og Revetispen

Kari Aukrusts minnetale ble framført av nevøen Lars Espen Aukrust. Kjell Aukrusts enke kunne fortelle om en ikke helt vanlig ektemann og et ikke helt vanlig liv på Midtåsen i Oslo.

De to kalte hverandre bare Mikkel og Revetispen, etter at Kjell Aukrust tidlig hadde fått oppgaven å illustrere Asbjørnsen og Moe. Når Kjell sto fast på alfabet eller ortografi, ringte han Teledirektoratet og spurte etter Revetispen.

Kari Aukrust la ikke skjul på at begge de to hadde et meget sterkt temperament, og at Kjell Aukrust ikke alltid var glad for hennes nådeløse konsulentuttalelser før middag.

- En gang sto det bare igjen en eneste setning: «Bror min leste bøker frivillig». Det holdt. Den middagen var ikke munter, men senere har han takket meg mange ganger, sa hun, og avsluttet:

- Guttene våre, Solan og Ludvig, følger nå Mikkel opp til St. Peter. Så kommer de ned til meg. Jeg skal ikke være alene.

Bror min

Talen til «bror min», Odd Aukrust, gjorde dypt inntrykk. Dårlig til bens måtte den 87 år gamle storebroren hjelpes opp til mikrofonen, men han talte med klar og fast stemme ved båren til sin fantasifulle lillebror.

- Kjell var som gutt noe for seg selv. Hans fantasi var voldsom og kunne gi seg de underligste utslag. Som den gang han klatret opp på en grindstolpe og ropte til mor: «Nå er jeg en kjærlighet på pinne, jeg mor. Jeg sitter på en pinne og er så glad i deg».

Odd Aukrust, som selv ble forskningsleder i Statistisk sentralbyrå, fortalte om foreldrenes bekymring over Kjell som ville velge en usikker kunstnerisk løpebane.

- Kjære Kjell, kjære lillebroren min. Når jeg står her og skal bære fram en siste hilsen fra meg og mine, er det ikke først og fremst sorg jeg føler. Dø skal vi alle. Det som fyller sinnet er snarere takknemlighet og glede over alle gode minner, og for et vidunderlig søskenforhold. Takk for at jeg fikk være broren din, sa Odd Aukrust, en av Norges mest kjente brødre.

Innslag

Nordstrand kirke var fullsatt under bisettelsen, og ved båren var det kranser fra blant andre regjeringen, kongefamilien, Stortinget, den italienske ambassaden, Alvdal kommune, NRK og Cappelens Forlag.

I flere hilsener ble det uttrykt stor takknemlighet over at Kjell Aukrust lot hele Norge få ta del i sin verden.

- Han ga av seg selv på en slik måte at han ble en del av livene våre gjennom sin humor, sitt forfatterskap og sine bilder. Han fanget folkesjelen. Vi kjenner oss igjen, sa kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Forlagsdirektør Anders Heger i Cappelen sa at Kjell Aukrusts verk minner om de norske folkeeventyrene, men samtidig er hans kombinasjon av undring og begeistring noe helt for seg selv.

- Få andre ville tørre å gi en av sine epistler tittelen «Gud velsigne Vår Herre. Knapt noen ville evnet å skrive en tekst som levde opp til navnet. Og ingen ville klart å la den etterfølges av et stykke som het «Til distriktslegen i Alvdal», sa Heger.

Kjell Aukrusts forfatterskap preget bisettelsen på flere måter. Da folk kom inn i kirken, ble de møtt med kjente orgeltoner fra filmen «Flåklypa Grand Prix», Toralv Maurstad leste «Ludvigs aftenbønn» og Anita Skorgan spilte sin egen «Til Ludvig».

Ragnhild Heiland Sørensen sang «Ave Verum Corpus» av W. A. Mozart og «Panis Angelicus» av Cesar Franck, akkompagnert av Oslo Strykekvartett.

(NTB)