BOK: Hvem er redd for Arthur Koestler? Det er spørsmålet. Og svaret, er jeg redd, er: ingen. Eller svaret er et nytt spørsmål: Hvem er Arthur Koestler?I tiåra rundt midten av forrige århundre utløste Koestlers navn sterke følelser - av forakt, tidvis av frykt. Særlig hos maktens menn. Men etter hvert ble det også omfattet med atskillig beundring. Eksil-ungareren som gjorde brite av seg, var blant de mest effektive skildrere av Stalins Moskva-prosesser, mest minneverdig i romanen «Mørke midt på dagen» (1940). Og to-tre år senere kom han med noen av de mest høylytte advarslene om nazistenes utryddelsesleirer. I 1943, på ei tid hvor ni av ti amerikanere oppfattet rapportene om holocaust som krigspropaganda, var Koestler blant de få som skrek ut om at tre millioner jøder allerede var utryddet. I den første etterkrigstida ble Koestler selve innbegrepet på en eksemplarisk posisjon: den anti-totalitære. En hel generasjon, desorientert av 1930-tallets massebevegelser, totalitarisme og det påfølgende sivilisasjonssammenbruddet, vendte seg til Koestler. Her til lands het de alt fra André Bjerke til Sigurd Hoel. I de første etterkrigsårene ble Koestler en av de viktigste stemmene i vårlitterære offentlighet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger