Gudfaren av Berlin

Filmaktuelle Robert De Niro er akkurat passe arrogant.

Dagbladet.no (Berlin): - Hva syns du om din tyske dubber, syns du han gir et riktig bilde av deg. At stemmen passer?

-Jeg vet ikke, jeg har ikke hørt ham. Men jeg antar han er bra, sier Robert De Niro. Og smiler litt oppgitt mot pressemassen.

Spørsmålene er mange og rare. Dagbladet.no er på filmfestivalen i Berlin, og Robert De Niro og Matt Damon sitter foran oss og 200 andre journalister. Temaet er deres siste film, «The Good Shepherd».

Episk og stilfullt

Filmen, som får norsk premiere 23.januar, handler om Edward Wilson ( Matt Damon), og vi følger ham fra han på slutten av 30-tallet rekrutteres inn i det hemmelige broderskapet Skull & Bones, til han blir en av grunnleggerne av CIA.

Filmen er en annerledes agentfilm og inneholder lite action, i stedet serverer De Niro oss et svært stilfullt og troverdig portrett av agentbyrået, deres arbeidsmetoder, og ikke minst av den kalde krigen. Stemningen i filmen og filmuttrykket kan minne litt om Sergio Leones episke mesterverk «Once Upon a Time in America», en sammenligning De Niro, som spilte hovedrollen i Leones film, ikke er helt uenig i.

-Jeg har faktisk tenkt på at det er visse likheter mellom dem, men den har visse likheter med mange mafiafilmer. Både mafiaen og byrået har man ge hemmeligheter og koder, sier han

En reservert regissør

FESTIVAL: Dagbladet.no møtte Robert de Niro under filmfestivalen i Berlin. Her flankert av Matt Damon og Martina Gedeck som spiller i filmen «The Good Shepherd». Foto: SCANPIX/REUTERS
FESTIVAL: Dagbladet.no møtte Robert de Niro under filmfestivalen i Berlin. Her flankert av Matt Damon og Martina Gedeck som spiller i filmen «The Good Shepherd». Foto: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Hemmeligheter de ikke engang deler med sine nærmeste. Noe som fører til familiære problemer. I «The Good Shepherd» er det Angelina Jolie som spiller hjemmeværende agentkone. Matt Damon har tidligere uttalt at han syns det var anstrengende å gå til sengs med sin gode kamerat, Brad Pitt, sin kone. På pressekonferansen er anstrengtheten tilsynelatende borte, og Damon er den av de to som spøker og ler.

De Niro, kanskje tidenes største skuespiller, er mer reservert.

-Det ble sånn fordi det stod sånn i manus, svarer han.

-Det får bli opp til publikum å bedømme om den er CIA-kritisk eller ei, sier han.

-Det var sånn det ble, sier han.

Det er ikke bare ovenfor oss han er fåmælt.

-Det var en drøm å få regi av De Niro. Han kommenterte ikke skuespillet, han ga meg ingen leksjon i hvordan jeg skulle føle, eller hvordan psyke jeg skulle ha. Han bare lot meg spille, sier Martina Gedeck, som spiller russisk agent i filmen.

De Niro regisserer tydeligvis på samme måte som han spiller, ut ifra ren intuisjon.

To oppfølgere?

- Hvorfor bestemte du deg for å lage en film om CIA og «den kalde krigen», spør en journalist.

- Jeg har vært fascinert av den kalde krigen siden jeg var et barn. Og etterretnings-greiene og alle hemmelighetene har alltid interessert meg. Jeg ønsket å lage en film som beskrev dette troverdig. Og da jeg leste manuset var det som å lese en roman, og slik har jeg ønsket å lage filmen, sier De Niro.

- Ser du likheter mellom nå og da?

- Ja, «den kalde krigen« er vel egentlig ikke over. Atomtrusselen er like reell. Trusselen kommer bare fra andre kanter.

- Hvorfor akkurat om «den kalde krigen»?

- Det var det som stod i manus. Men jeg kan godt lage to filmer til om CIA, om andre epoker, sier han. Og reiser seg.

Intervjuet er over. Robert De Niro forlater rommet. Matt Damon blir igjen litt lenger og gir kameraene det de spør om. Han rødmer faktisk litt også. Matt Damon er jo tross alt en «regular guy from Boston», mens De Nero er «Gudfaren».

REGIEN: Robert de Niro har regissert filmen «The Good Shepherd».