Gudfaren fyller 80

Myteomspunnet, utskjelt og dyrket. Ingmar Bergman er et filmgeni hele Skandinavia har måttet forholde seg til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingmar Bergman står bak om lag femti filmer, et stort antall teateroppsetninger og dessuten flere bøker foruten alle hans manus. Ingmar Bergman er Skandinavias største filmkunstner, og definitivt den regissøren som har fått størst oppmerksomhet internasjonalt.

Ingmar Bergmans privatliv har også vært viet mye oppmerksomhet, blant annet fordi han selv har bearbeidet barndomsminner og personlige konflikter gjennom sine filmer. Tro, skyld, drift og kjærlighet er temaer som går igjen. Bergmans siste manus, «Den gode viljan» og «Enskilda samtal» bygger på historien til Bergmans foreldre.

Samboer

Ingmar Bergman debuterte som regissør i 1946 med «Kris», og laget en rekke komedier utover på 50-tallet, deriblant «Smultronstället» og «Sommarnattens leende» som ble prisbelønt i Cannes. Utover på sekstitallet konsentrerte han seg mer om det psykologiske drama, og det er fra disse filmene vi kjenner det typisk bergmanske: tette nærbilder, som sammen med dyktige skuespillere til tider skaper filmmagi. Noe av æren må tilkjennes Sven Nykvist, som etter hvert ble Bergmans faste fotograf.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer