Gudfaren fyller 80

Myteomspunnet, utskjelt og dyrket. Ingmar Bergman er et filmgeni hele Skandinavia har måttet forholde seg til.

Ingmar Bergman står bak om lag femti filmer, et stort antall teateroppsetninger og dessuten flere bøker foruten alle hans manus. Ingmar Bergman er Skandinavias største filmkunstner, og definitivt den regissøren som har fått størst oppmerksomhet internasjonalt.

Ingmar Bergmans privatliv har også vært viet mye oppmerksomhet, blant annet fordi han selv har bearbeidet barndomsminner og personlige konflikter gjennom sine filmer. Tro, skyld, drift og kjærlighet er temaer som går igjen. Bergmans siste manus, «Den gode viljan» og «Enskilda samtal» bygger på historien til Bergmans foreldre.

Samboer

Ingmar Bergman debuterte som regissør i 1946 med «Kris», og laget en rekke komedier utover på 50-tallet, deriblant «Smultronstället» og «Sommarnattens leende» som ble prisbelønt i Cannes. Utover på sekstitallet konsentrerte han seg mer om det psykologiske drama, og det er fra disse filmene vi kjenner det typisk bergmanske: tette nærbilder, som sammen med dyktige skuespillere til tider skaper filmmagi. Noe av æren må tilkjennes Sven Nykvist, som etter hvert ble Bergmans faste fotograf.

I 1966 spilte Liv Ullmann i «Persona», og det ble et vendepunkt i hennes karriere. Bergmans filmer gjorde henne til verdensstjerne. Liv Ullmann var samboer med Bergman i fem år, og sammen fikk de datteren Linn. Da regissøren ble hedret med æresprisen «Palme de palmes d'or» for sin karriere under fjorårets Cannes-festival, var det Linn Ullmann som tok imot prisen på vegne av sin far. Andre skuespillerne som har gjort karriere gjennom sitt arbeid med Bergman er Max von Sydow, Bibi Anderson, Harriet Anderson, Ingrid Thulin og Pernilla August.

I 1982 hadde «Fanny och Alexander» premiere, en frodig og vakker film som nettopp tar utgangspunkt i Bergmans egne opplevelser i barndommen. Med denne filmen nådde Bergman ut til et enda større publikum, og filmen fikk fem Oscar.

Tilbaketrukket

Ingmar Bergman lever nå et tilbaketrukket liv på Fårö, og det er uvisst om han selv vil markere sitt jubileum. I de siste årene har han begrenset seg til å arbeide med teater og å skrive. Bergman opptrer sjelden offentlig, heller ikke når han tildeles æresbevisninger, og han er svært mediesky. Men i kveld viser svensk tv et eksklusivt nytt intervju med en av filmhistoriens største kunstnere.

«Teatret er min hustru, filmen er min elskerinne» Ingmar Bergman

PASJON:  -Teatret er min hustru, fimen er min elskerinne,» sier Ingemar Bergman.