Gudfaren

Han er en av de mest respekterte artistene innen folk-rocken, og har gjestet Norge en rekke ganger. Denne gangen har Richard Thompson med seg et splitter nytt samlealbum når han entrer scenen i Oslo.

Richard Thompson er kjent helt tilbake fra 1967 da han var en del av det legendariske bandet Fairport Convention. De var inspirert av britisk folk-musikk og var blant de aller første som blandet pop-rock med elementer fra tradisjonell folk. Fairport Convention vil av mange kunne betegnes som folk-rockens gudfedre.

Thompson spilte inn fem plater med bandet før han gikk egne veier i 1971. Året etter kom hans første soloplate og han og kona Linda startet å lage musikk sammen. De to ga til sammen ut seks album, deriblant «I Want To See The Bright Lights Tonight» (74) og «Shoot Out The Lights» (82), som begge regnes for klassikere.

Richard Thompson er levende engelsk rockhistorie. Noen blir kanskje sløret i blikket når det snakkes om den legendariske Isle Of Wight-festivalen i 1969, med Fairport Convention på plakaten. Den gang var han så sjenert at han sto bak sin egen gitarforsterker på scenen og spilte.

Richard Thompson vokste opp i London og var en del av folk-scenen i byen på slutten av 60-tallet, sammen med skikkelser som Sandy Denny og Nick Drake.

På nittitallet har Richard Thompson fortsatt sin solokarriere med stort hell. «Rumour & Sigh» (91) og «You?Me?Us?» (96) ble begge nominert til Grammy. Og i 1994 ble han hedret av kolleger med albumet «Beat The Retreat» der blant andre R.E.M, David Byrne og Bob Mould spiller hans sanger.