Du leser nå Dagbladet Pluss

«Guds barn» er en helt sjelden bok i samtidslitteraturen

Lars Petter Sveen revitaliserer bibelfortellingene.

BIBELHISTORIER: Lars Petter Sveens debut «Køyre frå Fræna» (2008) ble belønnet med både Tarjei Vesaas debutantpris og Aschehougs debutantprisstipend. I sin nye roman har han revitalisert bibelfortellingene. Foto: NINA HANSEN
BIBELHISTORIER: Lars Petter Sveens debut «Køyre frå Fræna» (2008) ble belønnet med både Tarjei Vesaas debutantpris og Aschehougs debutantprisstipend. I sin nye roman har han revitalisert bibelfortellingene. Foto: NINA HANSENVis mer

ANMELDELSE: Goethe skal ha sagt om bibelfortellingene at de var vakre, men såpass korte man ble fristet til å utfylle dem. Thomas Mann gjorde det i «Josef og hans brødre». Lars Petter Sveen har gjort det i «Guds barn».

Der klarer han på imponerende vis å revitalisere bibelfortellingene.

«Det var i kong Herodes den stores dagar, i Betlehem, vi var på jakt etter ein liten jødekonge som var blitt fødd. Stjernene var oppe, vi var komne for å drepe han.»

Slik åpner den første fortellingen. Der møter vi en elitetropp med romerske soldater, ledet av Cato. De er sendt for å drepe alle jødegutter under to år. En fryktelig nedslakting. Cato klarer ikke mer. Han bryter sammen: «Det var ordrar, kviskra han, det var ikkje oss, det var ordrar.»