Guds gave til de døve barna?

Kronikkforfatteren tilbakeviser den offisielle rapporten om cochlea-implantat, der det hevdes at implanterte barn «synes å følge normal talespråkutvikling». Han er sterkt kritisk til forslagene om habiliteringen av disse barna, og påpeker at de forblir tunghørte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORFATTEREN AV denne teksten er hørende, men kan også snakke tegnspråk. Han har døve slektninger og venner. Han tjener til livets opphold ved å arbeide med tegnspråk og er gift med en ansatt på et hørselsfaglig kompetansesenter. Han er ikke overbevist - verken personlig eller som forsker - om at cochleaimplantater (heretter forkortet «CI») er Guds gave til barn som fødes døve eller mister hørselen før de har lært et talt språk. Det er det derimot mange andre som er, og noen av dem har på oppdrag fra Sosial- og helsedirektoratet nylig skrevet rapporten «Cochlea-implantat (CI), hjelp til et hørende liv» (lenke fra siden http://www.shdir.no ) som Dagbladet har gitt publisitet i flere oppslag den senere tid. At rapportforfatternes overbevisning grenser til det hellige, får leseren en indikasjon om allerede på rapportens tittelside. Der har man funnet det på sin plass med et sitat fra Den hellige skrift: «Han har gjort alle ting vel; både gjør han at de døve hører, og at de målløse taler.» (Markus 7,37) Å antyde at man som forskere og offentlig tilsatte tjenestemenn og kvinner har et oppdrag fra høyere makter virker noe anakronistisk i det tjueførste århundre hvor vi for lengst har erstattet hellig overbevisning med kritisk etterprøving. Som en forsker som arbeider med etiske spørsmål knyttet til bruk av medisinsk teknologi i alminnelighet og CI i særdeleshet, finner jeg i forskningsedruelighetens navn å måtte reise flere kritiske innvendinger mot overnevnte rapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer