Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Guds gave

Tekst av forfatter Nils-Øivind Haagensen, inspirert av Margreth Olins film «De andre».

TENK DEG AT: Teksten er inspirert av Margreth Olins film «De andre», der hun følger mindreårige asylsøkere som kastes ut av Norge når de fyller 18 år. Foto: Øystein Mamen
 
  Similar Story Folders     
 
Related Items
TENK DEG AT: Teksten er inspirert av Margreth Olins film «De andre», der hun følger mindreårige asylsøkere som kastes ut av Norge når de fyller 18 år. Foto: Øystein Mamen Similar Story Folders Related Items Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tenk deg at himmelen fins og at det er der vi har vår opprinnelse. Alle sammen. Alle som en. Skapt der oppe, eller borte. Tenk deg at vi fantes der før vi fantes her og tenk deg at vi var gjennomgode og lykkelige. Glade i alle om vi var glad i en. Ingen forskjeller, ingen forskjellsbehandling. Lykke.

Tenk deg så at Gud dukker opp. Han er kanskje en, kanskje mange, og han, eller de, lurer på om vi er klare for jorda. Han spør om vi er klare.

Vi sier ja. Fordi mer enn noe vil vi dit, vil vi hit, det var derfor vi finnes overhodet.

Men Gud er urolig.

Han må spre oss utover et stort område, sier han, fjell og hav og skoger vil skyte opp og strekkes ut mellom oss. Det kan ta dager å dra fra et sted til et annet. Kommer det til å forandre på ting?

Vi sier nei. Hvorfor skulle det?

Og noen kommer til å slå seg ned i varme strøk, andre kalde, noen i rike, andre mer skrinne, kommer dere likevel til å finne sammen og samarbeide?

Så klart.

Og noen kommer til å få lysere hud, noen mørkere.

Vi ser på hverandre og smiler. Hud?

Og ingen kommer til å huske hva jeg heter og noen kommer til å kalle meg en ting, andre en annen, og kanskje dukker jeg opp et sted til ei tid, og et helt annet til en annen.

Bare du kommer, sier vi. Bare vi har noe å kalle deg.

Og mange av dere kommer til å måtte flytte rundt på seg, fra et sted til annet.

Så bra.

Og mange kommer til å ville bestemme over andre og noen kommer til å få bestemme.

Men vi vil jo det samme, sier vi.

Og dere kommer til å måtte samles på millioner av steder i millioner av byer og snakke sammen, og diskutere livene deres, og ingen kommer til å være hundre prosent enig med hverandre, og noen kommer til å være hundre prosent uenig, og noen kommer til å fly på deg og noen fra deg.

Er det mulig?

Følg oss på Twitter

Og noen kommer til å ta livet av hverandre.

Du tuller.

Og noen kommer til å leve bare for å ta livet av den andre.

DU TULLER.

Og alle kommer til å trenge hjelp, men ingen kommer til å hjelpe.

Hah!

Så ser Gud (han, hun, en, mange) rett på deg: Og til slutt kommer du bare til å se etter deg selv når du ser på andre. Kommer du til å la det skje? Har du fortsatt lyst ned?

Så blir du unnfanget og glemmer det hele. Så blir du født i Ålesund, så blir du født i Bat Yam, så blir du født i Khorramabad, så blir du født i Bonnyville og vokser opp. Hvordan gikk det? Hvordan går det?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!