ENORMT POPULÆRE: Vømmøl Spellmannslag var enestående populære. Låtene deres ble sunget i på nachspiel landet rundt. Foto: NTB Scanpix
ENORMT POPULÆRE: Vømmøl Spellmannslag var enestående populære. Låtene deres ble sunget i på nachspiel landet rundt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Guds klinkekule og heidundrende høvli ruvli ravli rei - HURRA!

Wandrups utvalgte: Fra Erik By til Vømmøl Spellmannslag.

Erik Bye sang seg inn i folkets hjerter. Foto: NTB/Scanpix
Erik Bye sang seg inn i folkets hjerter. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

SANGTEKST: Dagbladet samarbeider med Bjørnson-festivalen om å kåre Norges beste sangtekst etter krigen. En jury bestående av sanger Frida Ånnevik, professor i litteratur Gisle Selnes og Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten har valgt ut 30 låter som leserne oppfordres til å stemme på ved å gå inn på db.no/sangtekst.

http://www.dagbladet.no/kultur/karing-hvem-har-skrevet-landets-beste-sangtekst/68471695

Denne spalten vil i løpet av sommeren minne om de nominerte låtene. Erik Bye er nominert med sangen «Vår herres klinkekule», som ble utgitt på plata «Gammel er min fjord» i 1974. Teksten framstiller Gud som en guttunge som leker med klinkekulen, men som mister én, nemlig den blå som er jorda.

Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer Norges beste sangtekst.
Dagbladet og Bjørnsonfestivalen kårer Norges beste sangtekst. Vis mer

Er vi forlatt av Gud? Tar vi oss selv for høytidelig? «Og vi som av den lille jord en båren/og tror at intet teller uten den,/får drømme at Han leter mer i morgen/og håpe at Han finner oss igjen,» synger Bye. Både Anne Grete Preus og Wenche Myhre har spilt inn sangen, som er tonsatt av Finn Ludt.

«Høvlerivisa» av Hans Rotmo er hentet fra plata «Vømmøl’n», et av de kunstnerisk mest vellykte resultatene av den politiske oppvåkningen på 1970-tallet. Plata etablerer et norsk miniunivers, der et klassesamfunn stiger fram med arbeidere og kapitalister. «Høvlerivise» er en arbeidervise, som med sitt fengende refreng ble en hyppig brukt allsang.

  • Bjørnsonfestivalen og Dagbladet kårer den beste norske sangteksten etter 1945. Juryen har nominert 30 låter, som nå skal til folkeavstemning.
  • Du kan stemme ved å klikke deg inn på db.no/sangtekst
  • Vinneren av konkurransen kunngjøres på Bjørnsonfestivalen i Molde, fredag 8. september.