Guds kvern maler sakte

Ingress

Meninger

Løftene om 12000 nye sykehjemsplasser innen 2015 er grundig gjort til skamme. En oversikt Aftenposten presenterte fredag viser at resultatet av den rødgrønne regjeringens anstrengelser er blitt noe i overkant av én sykehjemsplass mer per kommune. Nettoøkningen er ifølge avisa 567 plasser fordelt på 428 kommuner.

Det er ikke blitt bygget nok nye i forhold til de gamle plassene som er lagt ned. Flere gamle flersengsrom er blitt enerom. Kvaliteten er bedre på de nye. Blant annet kan rullestolbrukere lettere komme seg fram både i rommene og på badet. Med i regnestykket hører også at det er blitt flere plasser i omsorgsboliger som har tilbud om heldøgns pleie- og omsorg.

Men hvordan man snur og vender på tallet er det langt fra de 12000 som både tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg og nåværende Ap-leder, daværende helseminister, Jonas Gahr Støre formulerte som målsetting med krav på å bli trodd. Resultatet er så magert at partiets helsepolitiske talsmann på Stortinget, Torgeir Micaelsen, sier seg misfornøyd og mener det bør føre til selvransakelse. Riktignok formulerer han seg slik at han mer enn gjerne deler ansvaret med andre: «Det ble bevilget mer enn nok penger til investeringer for å nå disse målene, men av ulike årsaker ble de ikke satt i sving. Alle partier - også vi i Ap - må ta det inn over oss.»

Svikten i framdrift har åpenbart mange årsaker. Mye kan forklares, men ikke unnskyldes. Særlig ikke av partiet som har lengst erfaring med å gå i spissen for velferdsreformer som skal gjennomføres i kommunene. Det bør være flust av lokalpolitikere og rådmenn som kan advare mot altfor ambisiøse løfter. Deler av sendrektigheten skyldes utvilsomt også vedvarende trang kommuneøkonomi og såkalte rammeoverføringer. KS klager jevnlig over at rikspolitikerne pålegger kommunene for store oppgaver på for kort tid uten å sende tilstrekkelig med midler til oppgaven. I kommunene som bygger sykehjemsplasser sitter politikere av alle farger. På det nivået må ansvaret ganske riktig fordeles.

Vi anbefaler at helseminister Bent Høie går grundig inn i situasjonen og fortsetter satsingen i et økt tempo. Alle vet at det blir flere syke eldre og at behovet vil øke sterkt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.