Gudsjammerlig fottur

Hun ble en «lysfontene». Han erklærer seg åpen for guddommelige øyeblikk som «oppstår både på inn- og utpust». Hva skjedde egentlig på prinsesse Märtha Louises og Ari Behns fire dager lange fottur i Trøndelag i vår? Fant de fluesopp?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det skjedde ikke stort, skal vi tro boka «Fra hjerte til hjerte». Sammen har de altså begått en rikt illustrert kaffebordbok, med vakre fotografier både fra bryllupet, fra pilegrimsleden og fra steinarbeidene på Nidarosdomen. Men tekstene deres, som åpenbart skal handle om å være underveis eller «om å vandre sammen i hvert sitt spor», blir temmelig platte innenfor slike storslagne omgivelser. Det er nesten ikke til å unngå, man skal være betydelig dikter for å si noe allmenngyldig om kjærligheten.

Prinsessen og hennes mann våger ikke - eller vil ikke - være særlig konkrete om sine bryllupsforberedelser.

Lite jordnært

Ei lita bok i boka, et lite hefte som inneholder kongens tale ved datterens bryllup, er spekket med bilder av kokker i sving på kjøkkenet, av kakepynting og borddekking og stolstabling. Dette er faktisk den mest jordnære og interessante delen ved hele utgivelsen.

Ellers siteres det mye flott om kjærligheten, fra Sigrid Undsets «Kristin Lavransdatter» via Shakespeares «Romeo og Julie» til Salmenes Bok og Salomos Høysang. Når brudeparet fører pennen selv, blir det litt mer Jørgen Hattemaker-nivå over resultatet. Midt i boka finnes det en historisk sekvens som er grei nok, om pilegrimsvandringenes tradisjoner, om helgenkongen Olav og om Nidarosdomens tilblivelse. De enkelte skulpturene på kirkebygget er kort og oversiktlig beskrevet, men ikke med noen dypere innsikt enn hva man finner i en turistbrosjyre eller ei fagbok.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer