Guffen og god

Blodig og velgjort om Jack the Ripper.

Blod og gørr, skrekk og gru, opium og lobotomi. Og ulykkelig kjærlighet. Med andre ord, det er klart for en grøssende hyggestund i kinomørket. Legg til stilsikker regi og et spennende manus, og du har en beskrivelse som passer bra på grøsseren «From Hell».

Verdens antakelig første seriemorder, Jack the Ripper, har fascinert i over hundre år. Høsten 1888 ble en serie kvinnelik funnet på Londons østkant. De var alle «svært ille tilredt», som det heter når man vil skåne offentligheten for gørrete detaljer. Panikken grep om seg og hele det britiske samfunnet var i sjokk. Ja, selv dronning Victoria var bekymret. Det hadde hun god grunn til - i hvert fall hvis en velger å tro teorien om hvem, hva og hvorfor som lanseres i filmen.

«From Hell» er basert på en tegneserie av Alan Moore og Eddie Campbell, og vi følger Fred Abberline (Johnny Depp), en politietterforsker som unnfanger svært treffsikre teorier i opiumsrus, i jakten på kvinneslakteren Jack. Om han lykkes? Saken ble aldri oppklart, men filmen samler likevel alle tråder i en pen sløyfe.

Regiduoen Albert og Allen Hughes («Menace II Society») har gitt grusomhetene en storslått innpakning, både frastøtende og merkverdig innbydende på samme tid. De makter på elegant vis å skape et fullendt klaustrofobisk univers, hvor bisarre skikkelser og hendelser blir både troverdige og fascinerende. Og så er den fordømt spennende, da.

SPENNENDE: Johnny Depp som inspektør Fred Abberline i en blodig film om Jack the Ripper. På grunn av manglende distribusjonsavtale har filmen bare premiere utenfor Oslo.