Gufs fra den kalde krigen

Venstre-mann og EU-forkjemper går i rette med Sp's Lundteigen. DEBATT.

- FORSKJELLSBEHANDLER: Mens resten av Europa forsøker å viske ut forskjellene mellom øst og vest, vil Per Olaf Lundteigen diskriminere østeuropesike arbeidere i Norge, skriver artikkelforfatteren. Foto: FRANK KARLSEN
- FORSKJELLSBEHANDLER: Mens resten av Europa forsøker å viske ut forskjellene mellom øst og vest, vil Per Olaf Lundteigen diskriminere østeuropesike arbeidere i Norge, skriver artikkelforfatteren. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FINANSKRISE: Per Olaf Lundteigen sto frem under landsmøtet til Senterpartiet sist helg og beklaget at partiet hadde vært med på å rote vekk 600 milliarder kroner av pensjonsfondet. Ikke verst.

Mandag denne uka hadde han funnet en løsning for å dekke inn tapet: ikke gi arbeidsledighetstrygd til arbeidssøkere fra østeuropeiske land, blant annet Latvia og Romania. Europas rikeste land skal dermed demonstrere følgende moral:

Hvis en har svekket et lands budsjett gjennom hodeløs politikk, er det greit å ta fra de fattigste først. I resten av Europa, eller EU, som det da blir, prøver en så godt en kan å viske ut forskjellene mellom øst og vest, og behandle alle likt. Dette har vært et felles europeisk mål siden Berlinmuren falt i 1989. I tillegg til det rent humanistiske perspektivet som danner bakgrunn for denne politikken, ligger også erkjennelsen av at det er til det beste for fellesskapet at alle land har det bra i Europa.

Det har ikke vært, og er fremdeles ikke, en uproblematisk politikk å gjennomføre. Fremdeles prøver nasjonalistiske eller proteksjonistiske krefter å spenne ben under denne politikken, uten å lykkes, vel å merke.

Å diskriminere europeere på bakgrunn av om de kommer fra øst eller vest, er dermed noe europeiske politikere gradvis har sluttet med etter 1989, og det er i dag regnet for å være rimelig politisk ukorrekt. Med Lundteigens forslag vil det lønne seg å komme til Norge fra Latvia som flyktning, og ikke arbeidssøkende. Dette vil være et brudd på EØS-forpliktelsene og de felles europeiske arbeidsrettighetene som ligger i den. Distrikts-Norge skriker etter arbeidskraft.

Lundteigen må nok pent finne seg i at latviere også i år er med på å fylle dette behovet, da det ikke er nok nordmenn som verken vil eller kan jobber der.

Med sitt forslag gir Lundteigen et blandet skussmål til de østeuropeere som i mange år har vært med på å holde liv i Distrikts-Norge. Ble forresten ikke Lundteigen nevnt i forbindelse med et slags etikkutvalg?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer