Gufs fra den kalde krigen

Venstre-mann og EU-forkjemper går i rette med Sp's Lundteigen. DEBATT.

- FORSKJELLSBEHANDLER: Mens resten av Europa forsøker å viske ut forskjellene mellom øst og vest, vil Per Olaf Lundteigen diskriminere østeuropesike arbeidere i Norge, skriver artikkelforfatteren. Foto: FRANK KARLSEN
- FORSKJELLSBEHANDLER: Mens resten av Europa forsøker å viske ut forskjellene mellom øst og vest, vil Per Olaf Lundteigen diskriminere østeuropesike arbeidere i Norge, skriver artikkelforfatteren. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FINANSKRISE: Per Olaf Lundteigen sto frem under landsmøtet til Senterpartiet sist helg og beklaget at partiet hadde vært med på å rote vekk 600 milliarder kroner av pensjonsfondet. Ikke verst.

Mandag denne uka hadde han funnet en løsning for å dekke inn tapet: ikke gi arbeidsledighetstrygd til arbeidssøkere fra østeuropeiske land, blant annet Latvia og Romania. Europas rikeste land skal dermed demonstrere følgende moral:

Hvis en har svekket et lands budsjett gjennom hodeløs politikk, er det greit å ta fra de fattigste først. I resten av Europa, eller EU, som det da blir, prøver en så godt en kan å viske ut forskjellene mellom øst og vest, og behandle alle likt. Dette har vært et felles europeisk mål siden Berlinmuren falt i 1989. I tillegg til det rent humanistiske perspektivet som danner bakgrunn for denne politikken, ligger også erkjennelsen av at det er til det beste for fellesskapet at alle land har det bra i Europa.

Det har ikke vært, og er fremdeles ikke, en uproblematisk politikk å gjennomføre. Fremdeles prøver nasjonalistiske eller proteksjonistiske krefter å spenne ben under denne politikken, uten å lykkes, vel å merke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer