Gufs fra fortida

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TIGGING: Forslaget om å kaste utenlandske tiggere ut av Norge hører hjemme i den mørke delen av Europas historie da «feil» nasjonalitet var grunn nok til forfølgelse. Derfor er det oppsiktsvekkende at forslaget nå støttes av Arbeiderpartiets Rune Gerhardsen og Jan Bøhler.

Overalt i Europa finnes det utenlandske tiggere. Det er en konsekvens av den nedbyggingen av grenser som har funnet sted i Europa etter andre verdenskrig. Norge kan ikke, som blant andre NOVA-forsker Ada Engebrigtsen har påpekt, bare si ja til oppsiden ved den europeiske integrasjonen. Hvis vi aksepterer at østeuropeiske håndverkere kan komme til Norge, må vi også akseptere at fattige mennesker fra samme område finner veien til landet vårt. Uten utsikter til jobb i hjemlandet, og uten kvalifikasjoner for å få arbeidstillatelse utenfor, er tigging blitt mange menneskers siste lovlige utvei. Selv om vi alle skulle ønske at det ikke var slik, er tigging en realitet vi ikke kan forby oss vekk fra. Med forslaget om å kaste ut alle tiggere som ikke er norske, plasserer Gerhardsen og Bøhler seg selv i selskap med blant andre Silvio Berlusconi. Det er et dårlig selskap. Berlusconis regjering har nylig foreslått, som en del av kampen mot kriminalitet, å registrere fingeravtrykkene til rombefolkningen i Italia. Noen finner det åpenbart mer spiselig å diskriminere alle utlendinger fremfor en bestemt gruppe, men i en liberal rettsstat bør all diskriminering på bakgrunn av folks nasjonalitet være uakseptabelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer