Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Studiestart:

Guide til et sosialt studieliv

Mye er tilrettelagt for en morsom og sosial studietid, men det er litt avhengig av at også du viser initiativ og undersøker dine muligheter.

STUDENTLIV: Vær nysgjerrig i semesterstarten, husk at mange er i samme situasjon som deg – nemlig på søken etter en ny flokk, skriver artikkelforfatter. Foto: Svein Finneide.
STUDENTLIV: Vær nysgjerrig i semesterstarten, husk at mange er i samme situasjon som deg – nemlig på søken etter en ny flokk, skriver artikkelforfatter. Foto: Svein Finneide. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgangen fra ungdomstid til studietid kan for enkelte være vrien. Venner spres, og interessene dine blir ikke nødvendigvis med på flyttelasset til kanskje en ny by og et nytt studiested. Likevel kan du med små grep selv ta ekstra ansvar for at studietiden blir bra med gode studiekamerater og et sosialt liv.

Ta del i en eller flere av mulighetene som er beskrevet under, og du er ett skritt nærmere å finne din sosiale flokk på ditt nye studiested

Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO
Foto: Unni Irmelin Kvam / SiO Vis mer

Fadderordning: Ikke lur på om du skal være med, men vurder heller hva du skal være med på i semesterstarten. Påmelding til fadderordninger er gjerne før studiestart, så ikke glem å melde deg på.

Fadderne lærer deg alt som er viktig i studietiden, du kan spørre dem om det meste og de fleste er godt sosialiserte på studiene. Bli med dem på moroa.

Studie- og kollokviegrupper: Mange møter sine første studiekamerater i faddergruppen, men du kan også møte disse i klasserommet eller på auditoriet. Sette deg sammen med andre som sitter alene, ta med en sjokolade eller noe annet du kan dele som samtalestarter og finn på et par spørsmål du kan stille som du selv kan svare på.

Plutselig har du noen du kan prate med og kanskje lese fag sammen med. Dersom du blir satt i grupper av lærere eller forelesere er det også en fin anledning til å bli kjent med nye mennesker. Det lov å spørre om noen vil ta en kaffe i pausen, mange er nok på utkikk etter å bli kjent med nye mennesker.

Foreningsdager: Undersøk om ditt lærested har en egen dag der studentforeningene står på stand for å informere om tilbudene sine. I Oslo er det over 450 ulike studentforeninger. Mange av disse er åpne for alle studenter i Oslo og rekrutterer på tvers av læresteder.

Disse driver med alt fra spill, brygging og foto, det finnes politiske og religiøse foreninger, idrettsforeninger til mer faglig relaterte foreninger. Felles for de fleste er at de driver på frivillig basis og er avhengig av å ha med seg nye medlemmer hvert eneste år – DEG med andre ord.

Mange av studentforeningene arrangerer også ulike studentarrangementer du kan delta på, følg med på plakatvegger og Facebook-sider på ditt lærested.

Forening for alle: I tillegg har noen av Oslos 450 studentforeninger fått ekstra opplæring i å ta imot nye medlemmer. De har egne foreningsfaddere som hjelper nye medlemmer inn i foreningen. Disse foreningene er merket med et eget Forening for alle – merke.

Dersom du synes det er litt skummelt å ta initiativ og prate med foreningene på stands kan du starte med å ta kontakt med en av disse. Du finner mer informasjon ganske enkelt ved å Google Forening for alle.

Ta det første skrittet: Mye er tilrettelagt for en morsom og sosial studietid, men det er litt avhengig av at også du viser initiativ og undersøker dine muligheter. Vær nysgjerrig i semesterstarten, husk at mange er i samme situasjon som deg – nemlig på søken etter en ny flokk.

Ikke gi opp: Dessverre er det slik at altfor mange opplever at studietiden ikke er så åpen og inkluderende som man så for seg før man pakket sekken og dro ut for å studere. Det oppleves som ekstra sårt hvis du opplever at de andre finner sin flokk, mens du ennå ikke har funnet din.

Det viktigste du kan gjøre er å ikke gi opp, men snarer ta skjeen i egen hånd og snakke med noen. Kjenner du på at du har sittet tre helger alene er det viktig at du raskt sier ifra til noen på studiestedet ditt. Enten om det er studieveileder, infoskranken, helsetjenesten eller andre blir litt opp til deg, men det å ta grep tidlig kan være første skritt vekk fra ensomhetsopplevelse på fredagskvelder til det å finne noe som gir mening og glede.

Det første skrittet er helt avgjørende, og de kan være små. Bare det å snakke med noen kan være nok til å stake ut retning. Forening for alle er allerede nevnt, og kanskje finner du noen som heier på samme fotballag som du gjør. Ingenting er vel bedre enn å se en match sammen med en annen.

Lykke til student - både med studier og ikke minst med flokken din.