Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Guided by Voices til Øya

Et av 90-tallets mest innflytelsesrike indieband har ikke spilt i Europa på nesten ti år.

TILBAKE I MANESJEN Guided by Voices nevnes ofte i samme åndedrag som Pavement, Built to Spill og My Bloody Valentine. Til sommeren kommer en gjenforent utgave av bandet til Øyafestivalen.
TILBAKE I MANESJEN Guided by Voices nevnes ofte i samme åndedrag som Pavement, Built to Spill og My Bloody Valentine. Til sommeren kommer en gjenforent utgave av bandet til Øyafestivalen. Vis mer

(Dagbladet): Da Guided by Voices la intrumentene på hylla i 2004, hadde de merkelappen «et av verdens mest innflytelsesrike indieband» hengende etter diskografien sin. Når de nå har gjort comeback med den klassiske besetningen fra årene 1993-1996, har de lagt inn sommerens Øyafestival i Oslo som eneste stoppested i Europa.

- Vi har både vanlige jobber ved siden av og fått unger, så vi er ikke så interesserte i å gjøre enda en lang turné. Vi spiller bare sporadisk live nå - én eller to ganger i måneden. Det er enklere for de gamle skjelettene våre, forteller Guided by Voices-vokalist og frontfigur Robert Pollard (53) til Dagbladet.

Åpner for album Men det var egentlig helt tilfeldig at bandet som har laget klassiske nittitallsalbum som «Bee Thousand» og «Alien Lanes» har funnet tilbake til popmanesjen.

- Vi ble tilbudt den beste plassen på Matador Records' jubileumskonsert før jul og innså at tilbudet var for godt til å avslå. Så tenkte jeg at siden vi uansett måtte øve til den ene konserten, kunne vi like gjerne lage en lengre turné av det. Gjenforeningskonserten var usannsynlig vellykket med tanke på tilbakemeldinger fra publikum, så vi måtte bare fortsette, sier Pollard.

Mens fjorårets Øya-headliner Pavement nekter å lage ny musikk etter gjenforeningen, klarer ikke 90-tallskompisene i Guided by Voices å omfavne den samme romantiseringen av gammelt materiale. Det er kanskje ikke så rart, for Pollard er en av nyere musikkhistories mest produktive musikere med nesten 1400 innspilte låter på samvittigheten.

- Jeg vil ikke utelukke flere Guided by Voices-album. Kjemien oss i mellom er bedre nå enn da vi holdt på første gang, sier Guided by Voices-frontfiguren, som tidligere har vært mer tvilende til flere utgivelser.

Surrealistisk For da de ga ut sitt hittil siste album «Half-Smiles of the Decomposed» i 2004, sa Pollard at han mente albumet var et passende avslutningskapittel i historien om Guided by Voices.

- Jeg vil vel ikke si at albumet er perfekt, men det fyller sin rolle som Guided by Voices' svanesang. Den har dessuten en tittel som passer fantastisk godt til et sistealbum, forteller 53-åringen.

Men Pollard er ikke bare en produktiv musiker, han er også kjent for en helt særegen og surrealistisk skrivestil. I 2007 ble han kåret til den 78. viktigste låtskriveren gjennom tidene av Paste Magazine.

- Hva synes du om at fansen ofte prøver å tyde meningene i tekstene dine?

- Jeg elsker det. De gjør ofte en bedre jobb enn meg.

Tøylesløs Pollards låtskriveregenskaper er en av grunnene til at flere av utgivelsene i Guided by Voices-diskografien ofte frekventerer listene over tidenes beste album. «Alien Lanes» har blant annet blitt betegnet som «en forskrudd Ohio-gutts svar på «Abbey Road»».

På spørsmål om han selv synes Guided by Voices er et musikkhistorisk viktig band, svarer han slik:

- Jeg mener vi har laget gode låter. Det er det viktigste. Om vi skal bli regnet som viktig i et musikkhistorisk perspektiv, må det bli på grunn av vår udisiplinerte og tøylesløse holdning i innspillingsprosessen av platene våre. Vi lager masse låter uten å tenke på at det skal låte profesjonelt. Det holder både artisten og lytteren interessert i materialet over en lang periode. Vi bryr oss ikke om feil eller mangel på teknisk kompetanse. Det er låtens sjel som er det viktigste.

Dette er en utvidet versjon av artikkelen som står på trykk i papiravisa.