Guillou var KGB-agent

Politidokumenter frigitt 42 år etter - venn og kollega varslet.

INNRØMMER KGB-KONTAKT:  Suksessforfatter Jan Guillou hjemme på Østermalm i Stockholm.  Konfrontert med frigitte dokumenter fra Säpo, innrømmer han nå sin kontakt med KGB på 60- og 70-tallet. Foto: FRANK KARLSEN.
INNRØMMER KGB-KONTAKT: Suksessforfatter Jan Guillou hjemme på Østermalm i Stockholm. Konfrontert med frigitte dokumenter fra Säpo, innrømmer han nå sin kontakt med KGB på 60- og 70-tallet. Foto: FRANK KARLSEN. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Den svenske forfatteren, journalisten og samfunnsdebattanten Jan Guillou (65) lot seg verve som agent for den sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB på 1960- og -70-tallet, viser dokumenter som det svenske Riksarkivet har frigitt overfor Expressen.

Riksarkivet har opphevet hemmeligstemplingen av om lag 700 sider med dokumenter fra Säpo (Säkerhetspolisen), som dreier seg om KGBS sjef i Stockholm, Jevgenij Gergel.

Vel 20 av disse sidene dreier seg om Jan Guillous virksomhet som hemmelig agent.

Kollega varsletDe frigjorte dokumentene viser at det var Guillous nære venn og kollega Arne Lemberg som i hemmelighet varslet det svenske sikkerhetspolitiet om Guillous kontakter. Jan Guillou fikk sitt store gjennombrudd for avsløringen i avisa FIB/Aktuelt av den hemmelige militære spionorganisasjonen IB 1973.   Arne Lemberg jobbet sammen med Guillou i FIB/Aktuelt.

Ikke i memoareneHan ble drept under et reportasjeoppdrag for Expressen i Uganda i 1979.

Guillous memorer "Ordets makt og vanmakt" ligger nå høyt oppe på bestsellerlistene i Sverige. På 475 sider skriver han detaljert om sin karriere, men ikke en bokstav om KGB-kontakten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer