Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Guillou var KGB-agent

Politidokumenter frigitt 42 år etter - venn og kollega varslet.

 INNRØMMER KGB-KONTAKT:  Suksessforfatter Jan Guillou hjemme på Østermalm i Stockholm.  Konfrontert med frigitte dokumenter fra Säpo, innrømmer han nå sin kontakt med KGB på 60- og 70-tallet. Foto: FRANK KARLSEN.
INNRØMMER KGB-KONTAKT: Suksessforfatter Jan Guillou hjemme på Østermalm i Stockholm. Konfrontert med frigitte dokumenter fra Säpo, innrømmer han nå sin kontakt med KGB på 60- og 70-tallet. Foto: FRANK KARLSEN. Vis mer

|||
(Dagbladet): Den svenske forfatteren, journalisten og samfunnsdebattanten Jan Guillou (65) lot seg verve som agent for den sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB på 1960- og -70-tallet, viser dokumenter som det svenske Riksarkivet har frigitt overfor Expressen.

Riksarkivet har opphevet hemmeligstemplingen av om lag 700 sider med dokumenter fra Säpo (Säkerhetspolisen), som dreier seg om KGBS sjef i Stockholm, Jevgenij Gergel.

Vel 20 av disse sidene dreier seg om Jan Guillous virksomhet som hemmelig agent.

Kollega varslet
De frigjorte dokumentene viser at det var Guillous nære venn og kollega Arne Lemberg som i hemmelighet varslet det svenske sikkerhetspolitiet om Guillous kontakter.
Jan Guillou fikk sitt store gjennombrudd for avsløringen i avisa FIB/Aktuelt av den hemmelige militære spionorganisasjonen IB 1973.   Arne Lemberg jobbet sammen med Guillou i FIB/Aktuelt.

Ikke i memoarene
Han ble drept under et reportasjeoppdrag for Expressen i Uganda i 1979.

Guillous memorer "Ordets makt og vanmakt" ligger nå høyt oppe på bestsellerlistene i Sverige.
På 475 sider skriver han detaljert om sin karriere, men ikke en bokstav om KGB-kontakten.

- Skulle avsløre KGB
- Jeg valgte ikke å ta med noe om det ettersom jeg faktisk aldri lykkes med å gjøre noen avsløringer om KGB, sier Guillou til Expressen når avisa viser han Säpo-dokumentene.
Tidligere har også Expressen spurt den svenske suksessforfatteren om hans  forhold til KGB-offiseren Gergel.
 Da avviste Guillou temaet. 
- Det der er opplysninger som kan ødelegge et menneskes liv, svarte Guillou da.

Stjele telefonkatalog
Det var i april 1967 at Arne Lemberg varslet Säpo og ble avhørt om kollega Guillous KGB-kontakt.
Ifølge dokumentene skal Guillou ha røpet overfor Lemberg at han fikk 600 kroner for å overlevere materiale til KGB-sjefen.
Han skal også ha fortalt at han hadde fått i oppdrag å stjele en intern telefonkatalog i den amerikanske ambassaden i Stockholm.

Nå bekrefter Guillou overfor Expressen at han tok i mot penger fra KGB, men at poenget med kontakten var å avsløre den fryktede sikkerhetstjenesten.

Vietnam-analyse
-  Jeg skrev en slags politisk artikkel om sosialdemokratenes forhold til Vietnam. Det var en fullstendig meningsløs analyse og mer en metode for å etablere hvordan samarbeidet skulle foregå, sier Guillou nå.
Han sier samarbeidet ble avsluttes i 1972, og at han aldri ble kontaktet av KGB de seks-sju gangene han reiste til Sovjetunionen etter det.
Han benekter at det foregikk noe ulovlig under møtene med sine KGB-kontakter i Stockholm.
- Det var bare en rekke med ikke-hendelser, og det er ikke ulovlig å treffe utenlandske sikkerhetstjenester, kommenterer Guillou.

-KGB-agent ikke så kul tittel
Om grunnen til at han ikke ville prate med Expressen om denne kontakten før han ble konfrontert med papirene, svarer Guillou:
- Det er nettopp overskriften «hemmelig liv som KGB-agent» jeg ikke synes er så kul.
Om at det var vennen og kollegaen Arne Lemberg som tystet, sier Guillou 42 år etterpå:
- Nå forstår man hvordan det må ha vært for de som leste sin Stasi-litteratur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media