Guillous hekseprosess

Forfatteren Jan Guillou er i Norge for å lansere sin siste bok, «Heksenes forsvarere», hvor han hevder at homofili er en motesak.

Jan Guillous datter er lesbisk. Det samme er hans gode venn, forfatteren Anne Holt. Likevel hevder han i sin siste bok at homofili er en motesak. - Jeg er ikke homofob av den grunn, sier Jan Guillou (58).

Den svenske forfatteren er i Norge for å lansere sin siste bok, «Heksenes forsvarere». Både boka og forfatteren har fått hard medfart i Sverige.

- Homofili eksisterte knapt på 1600-tallet, men i dag er det veldig utbredt.

- Historien forteller også at det florerte for 2000 år siden i det gamle Hellas. Det jeg antyder, er at det går i bølger, sier Guillou.

Ble forbannet

Hans datter, Ann-Linn Guillou (31), giftet seg nylig med Sandra Andersson.

- Jeg husker godt en episode for to år siden. Ann-Linn inviterte meg ut på restaurant. Hun ville snakke, men sa ingen ting. Etter en spasertur seinere på kvelden fortalte hun at hun hadde møtt den store kjærligheten, og at det var komplisert. Jeg ble forbannet - trodde hun skulle fortelle at hun hadde truffet en gammel gris - en gift mann på min alder.

- Da hun sa at hun hadde møtt en kvinne og ville gifte seg, ble jeg lettet.

- En av mine beste norske venner, Anne Holt, er også lesbisk. At jeg er en reaksjonær homofob faller på sin egen urimelighet, sier Guillou.

Dyresex

«Heksenes forsvarere» er en historisk reportasje knyttet til perioden 1600- 1750. Da ble over tusen brent på bål i Sverige, bare 300 var hekser. Det fleste ble avrettet for sexkriminalitet. 700 ble brent på bålet for å ha hatt sex med dyr.

- Mens den norske spesialiteten på 1600-tallet var incest, foretrakk vi å ha sex med dyr.

- Kyr, hester og sauer var vanligst. All form for sex, bortsett fra den lovlige heterofile, var forbundet med dødsstraff - utroskap inkludert. I en periode på 150 år ble det bare henrettet 20 mennesker for homofili i Sverige. Ergo, det eksisterte nesten ikke, sier Guillou.

Bjugn-saken

Guillou skriver også om Bjugn-saken, der Ulf Hammern på et tidspunkt var mistenkt for seksuelle overgrep mot 36 barnehagebarn. Som eneste tiltalte ble han frifunnet i Frostating lagmannsrett.

- Hammern ble utsatt for hekseprosesser, han ble beskyldt for samme type anklager som 1600-tallets hekser, at de skal ha hatt sexorgier i maskeradekostymer osv. Selvsagt er Hammern uskyldig, det kunne skjedd hvem som helst.

Guillou mener at jakten på terrorister er dagens form for hekseprosesser.

- Her setter man menneskerettigheter til side i demokratiets navn. Det er skremmende. Det er en direkte parallell til 1600-tallets hekseprosesser.