«Guitar Hero» førte dem til spilltoppen

Activision større enn EA - men for hvor lenge?

(Dagbladet.no): I lang tid har det ikke vært tvil om hvilken tredjepartsutgiver som har vært størst i spillverdenen - Electronic Arts har tronet øverst på haugen alene.

Med den nylige suksessen til «Guitar Hero»-serien har imidlertid Activision nå gått forbi EA på det amerikanske markedet.

En tredjepartsutgiver er et spillfirma som ikke har en egenprodusert konsoll å gi ut spill til, men som leverer innhold til maskinene fra aktører som Sony, Microsoft, Nintendo og til pc.

Det er første gang EA blir forbigått i USA dette tiåret. Fra januar til juni i år solgte de spill for 365.7 millioner dollar, mens Activision snek seg forbi med 397,8 millioner dollar, skriver LA Times (registrering påkrevd).

Selv om musikkspillserien «Guitar Hero» skal ha mye av æren for salget, har også sterke navn som «Transformers», «Call of Duty» og «Tony Hawk» bidratt.

- Selskapet vårt har aldri før vært i en bedre posisjon til å utnytte veksten i spillmarkedet. I 17 år har jeg fokusert på at vi skal være det største spillselskapet, og vi nærmer oss nå det målet, sier Activision-sjef Bobby Kotick til avisa.

Det spørs imidlertid hvor lenge EA vil ligge på plass nummer to. I første halvår i år har ikke selskapet stått litt stille, mens de planlegger mange store lanseringer til høsten - ikke minst «Guitar Hero»-evolusjonen «Rock Band», der du i tillegg til å spille gitar kan spille trommer og synge.

EA utgir også stortitler som «Need For Speed ProStreet», «Army of Two», «The Simpsons Game», «SKATE», «Medal of Honor Airborne» og «Burnout Paradise» - for ikke å nevne sportsspillene deres.

ACTIVISION STØRST: Mye av grunnen til at Activision nå har gått forbi EA som største tredjepartsutgiver i USA, er spillserien «Guitar Hero», her fra spill nummer to. Foto: ACTIVISION
ACTIVISION STØRST: Mye av grunnen til at Activision nå har gått forbi EA som største tredjepartsutgiver i USA, er spillserien «Guitar Hero», her fra spill nummer to. Foto: ACTIVISION Vis mer

Både Activision og EA har vært spesialister på å utgi spillene sine på så mange formater som mulig, med varierende kvalitet i flere tilfeller. Begge selskapene har også mange år i bransjen å se tilbake på - her er et tilbakeblikk på Activisions barndom:

SKATING II: ... mens EA nå prøver seg for første gang med «SKATE».
MEN FOR HVOR LENGE: Snart svarer EA med sitt «Rock Band».
KRIG I: Activision slår på stortrommene med moderne krigføring i «Call of Duty 4: Modern Warfare» ...
KRIG II: ... mens EA holder seg i den andre verdenskrig i «Medal of Honor: Airborne».
SKATING I: Activision har lenge holdt på med skating i «Tony Hawk»-spillene - nå til høsten kommer «Tony Hawk: Proving Ground» ...