Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gul snø

En romjulsbetraktning fra Norge.

 NORGE  er bygd av vasstrukken, gul snø, skriver kommentarforfatteren. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
NORGE er bygd av vasstrukken, gul snø, skriver kommentarforfatteren. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer
Meninger

Julekvelden kom utover hele kjerringa. Glitter i håret, på brystet og i munnviken. Pinnekjøtt på menyen. Eksplosjonsartet gavedryss. Det er jaggu godt det bare er jul én gang i året, pleide folk og si. Men det var før de fikk råd til å fråtse. Råd til å miste. Råd til å kaste.

Gode råd er på billigsalg, tabloidene pælmer forbrukerjournalistikken mot deg fra avisstativet i et siste krampehåp om å selge papirutgaver: "Slik får du perfekt svor!"- "Slik kler du deg for julebord!" - "Slik smalltalker du med svigermor!" Er det rart vi blir stressa? Er det rart vi er pressa? Bagasjerommet er fullt og tilhengeren overlessa!

EuroCard, MasterCard og musevisa. Hundre millioner skal og bør svis?a. Inkassovarsler er til for å ris?a... Gaver meg her og pakker meg der, rave rundt i frakk uten klær. En slukkøret blotter i nissedrakt, ribba til beinet i all sin prakt: joggende rundt i feberjakt etter frysediskens siste slakt. For vi er fostra på poteter og ribbefett, vi er alet opp til drøy diett: inntørka fisk som legges i lut, gammal sau og sjældaua stut. Rødkål, surkål, rosenkål og graut, halvtom tallerken anses som flaut: så nissefar blir tjukkere og nissemor blir kaut.

Og hva pokker er greia med familieselskap? Alle disse menneskene vi nesten ikke kjenner, som vi må sette av tid til på bekostning av venner. Åkei, så har barnebarnet ditt fått et par nye tenner, men det fikk du jo med deg på Facebook i forrige uke uansett - vi trenger ikke møtes, vi har internett! Onkel er tørst og tante er mett, nevøen er slitsom og fettern svett, halsen verker og nesa er tett, slipset for stramt og stolryggen for rett.

Men jul skal vi ha og mat skal vi spise. Vi skal drekke og rape og slurpe og fise. Barna i Afrika har blitt en klisjé, vi vil ikke høre, vi vil ikke se. Vi pakker oss inn i en boble av pynt, det klirrer i glass og klinger i mynt - for hvorfor skal vi tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv? Hold kjeft og smil, det er julekveld!

Vi har selvsagt hørt alt sammen før. Gnålete besserwissere som på død og liv skal kritisere den deilige jula vår. Som sabler ned alt vi er glade i, i et desperat forsøk på å tiltrekke seg 5 minutters romjulsfame. Vi orker rett og slett ikke mere støy, mere masete mas om å kutte alt som er gøy. La oss for faen ha jula i fred! Verden er urettferdig, men det er det ikke noe å gjøre med. At folk er i nød er ikke mitt problem. Jeg har mitt og stri med: både eksamen og eksem! Hvorfor skal du alltid være så forbanna ekstrem? - ta deg en pille, vær litt gem!

Jeg vil ikke vite hvor godt jeg har det, jeg vil ikke vite hvor rik jeg er. Jeg liker å syte, jeg liker å klage: Jeg er født i Norge og jeg holder meg her. Det er lett å være vanskelig, det er normalt å være sær. Kjøtt, kaker og tyttebær. Så slutt å plag meg ditt slitsomme troll, ett ord til og jeg tyr til vold...

Det lyser i stille grender. Vi har vaska vårt golv og vi har børi vår ved. Gavene under treet er for lengst pakket opp, ribba er allerede fortært og passé. Det beste med jula er dagene som følger. Når butikkene er stengt og gatene er tomme. Dette er de få dagene i året du kan sette deg ned å tenke. Få rom, avstand og inspirasjon. Gi deg selv litt tid. Gi deg selv luft. Innta fugleperspektiv. Kjenne hver eneste duft. I morgen er det neste år. Du bør klargjøre holdingene for en ny vår. Ta ett oppgjør med alt du blir servert, alt som er tilrettelagt, ferdig preparert.

For det er kraft i hver eneste tanke, det er kraft i hvert sekund. Det er hodet som bør fôres, ikke en grådig, glupsk munn. Det handler om å leve, det handler om å dø. Den borg du kaller Norge, er bygd av vasstrukken gul snø.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media