Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gull blant gråstein

Platebransjen er blitt så vant til å selge søppel at de skvetter når en viktig kvalitetsartist på egen stall begynner å selge plater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I siste nummer av bransjebladet FaroJournalen gjør journalist Kai Lofthus et stort nummer ut av hvilken bragd det er at Sony Musics norgeskontor har klart å selge hele 50000 eksemplarer av Lauryn Hills solodebut, «The Miseducation Of Lauryn Hill». «Lauryn Hill-suksess mot alle odds» heter det i saken der Lofthus har intervjuet Sonys markedssjef Ditlef Meyer Jacobsen. «...vi må innrømme at vi ikke vurderte potensialet i Lauryn Hill så stort som det ble» siteres Meyer Jacobsen.

Etter det Dagbladet kjenner til vurderte personer i Sony at Hills debutplate neppe ville selge mer enn 5000 eksemplarer i Norge.

I utgangspunktet kan dette virke som en ikke-sak, men poenget er at det avslører en skremmende holdning som etter hvert stikker dypt i musikkbransjen. Man er blitt så vant til å selge gråstein at man har glemt hvordan gull ser ut. For har man teft, tenning og kjærlighet til musikk, skal det være umulig å bli overrasket over at Hill oppnår suksess. Faktum er hun har alt som skal til for å bli en dominerende populærkulturell skikkelse og superstjerne i 20 år framover. Dette var opplagt for alle - kanskje med unntak av Meyer Jacobsen og et par av hans kollegaer - som hørte «The Miseducation...» da den kom ut i fjor høst. Hill er en av få artister som virkelig har noe på hjertet. Hun er seg sin posisjon bevisst og hun vil spille en rolle. Hun har i tillegg visjoner for både egen tekst og musikk, karrieren og verden rundt seg. I 1999 er Lauryn Hill det nærmest musikkbransjen kommer et nytt og varig ikon. Med sine fargerike og smarte afro-antrekk vil hun etter hvert også bli en viktig moteinspirator.

Så for undertegende blir det å si at man er overraska over Hills suksess, nesten like stupid som å melde rundt 1983 at, whops, «Thriller» ble jaggu en bestselger, eller et par år seinere, nei, sett på makan, Madonna er blitt poppis, gitt.

Lauryn Hill-suksess med alle odds.