Gull for de som liker å sette progbrillene på sin metal-nese

Emperor-gitaristen Ihsahn utfordrer sjangerkonvensjonene på sin femte soloplate.

Gull for de som liker å sette progbrillene på sin metal-nese
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Vegard «Ihsahn» Tveitan kunne lett ha tatt den enkle veien ut og blitt ved sin Emperor-lest, et av Norges mest suksessfulle band gjennom tidene uansett sjanger. I stedet valgte gjengen å legge inn årene og starte på ny på hver sin kant med ryggen fri for katalogballast og musikalske programforpliktelser.

Fem plater ut som soloartist, har Ihsahn virkelig utfordret seg selv og sjangerkonvensjonene på rykende ferske «Das Seelenbrechen». Her er like deler jazz, metal, prog og impro.

Det åpner i velkjent progmetal-ånd med «Hilber» og holder på den tanken de påfølgende låtene. «Regen» starter med lavmælte pianotoner før den vokser seg stor i et mektig crescendo. Det låter vanvittig stort, samtidig som det er nyansert og luftig. «NaCl» viser at jazzens måte å tenke dynamikk på også lar seg overføre til metal-formatet.

Utover andre halvdel tiltar dekonstrueringen og de mer regulære låtstrukturene smuldrer opp. Hør bare den impropregede og perkusive «Tacit 2» eller «M» som strekker seg innover mot Pink Floyd-aktige og mer ambiente lydlandskaper.

«Das Seelenbrechen» er ikke en plate for hvermansen, men for de som liker å sette progbrillene på sin metalnese, er dette gull.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer