Gull fra gruva

En tidligere gruvearbeider fra Skottland er kunstverdenes nye gullkalv.

(Dagbladet.no): Det etablerte kunstmiljøet i Storbritannia er mildt sagt forbannet på maleren Jack Vettriano. Grunnen er at den selvlærte kunstneren selger malerier og trykk for mangfoldige millioner i året. Det mener i hvert fall Vettriano selv.

- Det er sjalusi, misunnelse, at jeg er populær, og det faktum at de ikke har hatt noe med min utvikling å gjøre. Alle disse tingene bidrar til deres negative holdning til meg, sier Vettriano til nyhetsbyrået Reuters.

Den tidligere gruvearbeideren sluttet på skolen da han var 15 for å hjelpe faren sin i de skotske kullgruvene. Men han forsto raskt at evnene hans lå andre steder. Etter gjennombruddet i 1992 har Vettriano blitt en av de mestselgende malerne i verden. Og en av de dyreste.

Jack Nicholson er fan

Neste måned forventer auksjonsforretningen Sothebys å selge et av hans klassiske verk for mer 2,5 millioner kroner. Og Vettriano håver årlig inn mer enn seks millioner kroner på plakatsalg.

- Bildene mine forteller historier. De snakker til meg, og det virker som om de treffer andre mennesker også, sier han.

En av personene maleriene hans har truffet, og som absolutt har bidratt til Vettrianos popularitet, er Jack Nicholson. Men kunstgalleriene ønsker ikke å ha noe å gjøre med Vettriano.

- Jeg ville ikke sagt sannheten om jeg nektet for at enkelte av tingene som er sagt om meg, ikke går inn på meg, sier han.

Og på tross av at pengene ruller inn på kontoen, hevder han at det fortsatt er kunsten som er drivkraften hans.

- Det er en fantastisk følelse å ligge i senga på natten og vite at så mange mennesker ser på bildene mine, sier han.

SEKSUELLE UNDERTONER: Jack Vettrianos bilder har hele tiden en sensuell stemning. - Mine bilder er en hyllest til kvinner, sier kunstneren selv.
<B>«AN IMPERFECT PAST»: Vettriano tar rundt en halv million kroner for hvert av sine ferske verk.