Gull fra gruva

En tidligere gruvearbeider fra Skottland er kunstverdenes nye gullkalv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det etablerte kunstmiljøet i Storbritannia er mildt sagt forbannet på maleren Jack Vettriano. Grunnen er at den selvlærte kunstneren selger malerier og trykk for mangfoldige millioner i året. Det mener i hvert fall Vettriano selv.

- Det er sjalusi, misunnelse, at jeg er populær, og det faktum at de ikke har hatt noe med min utvikling å gjøre. Alle disse tingene bidrar til deres negative holdning til meg, sier Vettriano til nyhetsbyrået Reuters.

Den tidligere gruvearbeideren sluttet på skolen da han var 15 for å hjelpe faren sin i de skotske kullgruvene. Men han forsto raskt at evnene hans lå andre steder. Etter gjennombruddet i 1992 har Vettriano blitt en av de mestselgende malerne i verden. Og en av de dyreste.

Jack Nicholson er fan

Neste måned forventer auksjonsforretningen Sothebys å selge et av hans klassiske verk for mer 2,5 millioner kroner. Og Vettriano håver årlig inn mer enn seks millioner kroner på plakatsalg.

- Bildene mine forteller historier. De snakker til meg, og det virker som om de treffer andre mennesker også, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer