Gull til Rebecka

- Kanskje lager vi «Fucking Åmål 2» om 20 år, når Elin og Agnes er blitt voksne, sier Rebecka Liljeberg (18). I går var hun på lynvisitt i Oslo, samtidig som filmen ble nominert til Felix-prisen som beste europeiske film.

Der skal filmen den konkurrere med «Notting Hill» og dogmefilmen «Mifunes siste sang».

Den lille, vevre tenåringsjenta ble stjerne over natta etter rollen som Agnes i fjorårets store filmsensasjon «Fucking Åmål». Filmen hadde premiere i USA for tre uker siden, og i amerikanske magasiner ble Rebecka beskrevet som Nordens svar på Claire Danes.

I går var hun i Norge for å motta gullvideo for «Fucking Åmål», som etter en drøy uke nærmer seg 50000 solgte.

- Jeg tror ungdom kjenner seg igjen i filmen. Den handler om ting som ligger nært opptil deres liv, sier Rebecka til Dagbladet.

Hun og Alexandra Dahlstrøm, som spilte kjæresten Elin, har allerede planlagt en oppfølger. Men ikke før om 20 år.

- Er Agnes og Elin fortsatt sammen om 20 år?

- Ja, det tror jeg, smiler Rebecka.

Filmaktuell

I joggesko og boblejakke, med håret i hestehale, ser 18-åringen fortsatt ut som hun er 15. Hun innrømmer at kjendistilværelsen kom litt brått på.

- Å bli oppringt av journalister midt på natta er ikke så gøy. Men å bli stoppet på gata av folk som har sett filmen, er bare hyggelig. Jeg tror ikke jeg har forandret meg, sier hun.

I dag er Rebecka aktuell med to nye filmer i hjemlandet, «Där regnbågen slutar» og «Sherdil».

- Rollen i «Sherdil» fikk jeg før «Fucking Åmål». Det er en barnefilm der jeg spiller en jente som redder livet til en hest som skal slaktes, sier Rebecka.

Filmen er basert på en sann historie om noen pakistanske fullblodshester som ble avlivet av det svenske byråkratiet.

Satser på skolen

Neste år får «Film 7», fortsettelsen på «Där regnbågen slutar», premiere. Der spiller Rebecka mot blant andre Pernilla August.

- Nå har jeg tatt pause for å gå på skole. Men jeg får stadig filmtilbud, og dersom det dukker opp noe bra, vil jeg sikkert si ja. Det må være en film som betyr noe, som berører folk, sier Rebecka.

- Hva med Hollywood?

- Det er ikke noe jeg drømmer om, men får jeg tilbud om en bra film, sier jeg neppe nei. Alt kommer an på manus, sier Rebecka.

I dag går hun på voksenutdanning for å fullføre videregående. Drømmen er å bli barnelege.

- Men jeg har ennå ikke bestemt meg, sier Rebecka Liljeberg.

KLAR MED NY FILM: Rebecka Liljeberg er aktuell med to nye filmer i Sverige. I går var «Agnes» fra «Fucking Åmål» i oslo for å motta gullvideo for fjorårets filmsuksess.