Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Gull til Wiese

Dagbladets mediekommentator og teateranmelder, Andreas Wiese, fikk i går Riksmålsforbundets gullpenn.

For tredje året på rad fikk en skribent i Dagbladet en ekte gullpenn fra Riksmålsforbundet. Riksmålets beskyttere delte også ut lytterprisen - en todelt affære mellom radio og tv.

Trond-Viggo Torgersen fikk prisen for sin innsats i fjernsynsmediet og Nils Nordberg for arbeidet med radioteatret i NRK gjennom en årrekke.

- Skal brukes

I stedet for å se på språket som en museumsgjenstand er Andreas Wiese mer opptatt av språkets bruksverdi når han skriver. - Jeg tror ikke på språk som et tempel som skal vernes, men som et hus som skal brukes, som skal bygges om og pusses opp, sa Wiese.

Wiese har mangfoldig bakgrunn. Først utdannet han seg til siviløkonom og begynte som næringslivsjournalist i Dagbladet. Siden tok han regilinja ved Statens teaterhøgskole og jobbet noen år med teater før han igjen kom tilbake til Dagbladet.

Kort takketale

I juryens begrunnelse heter det at Wiese «Klarer å presentere komplekse problemstillinger på en forståelig måte, uten å forenkle dem. Han bruker språket uten å smykke seg med det, og skyr klisjeer».

Trond-Viggo Torgersen fikk pris for sin evne til å forenkle komplekse saksforhold til forståelige termer uten at det skjer på bekostning av saksinnholdet. Torgersen, som også driver kroppsundervisning på P3 med brødrene Kristoffer og Aleksander Schau, sa:

- Brødrene Schau er mer opptatt av hva de kan bruke kroppen til, og når de sammenlikner to testikler med lillehjernen, ja, så synes jeg det er fint.

FIKK PRIS: Dagbladets Andreas Wiese fikk i går gullpennen av juryformann Sverre Martin Gunnerud og Riksmålsforbundet. Wiese er den femte medarbeideren i Dagbladet som får den siden prisen første gang ble delt ut i 1985.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media