Gullalder i norsk film? Glem det

Slik var det norske filmåret 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Enkelte har kalt det siste tiåret en gullalder for norsk film. De burde isåfall få en definisjon av uttrykket trøkket ned i halsen, og med det forhåpentligvis oppnå nok innsikt til at de gulper opp et noe mer nyansert bilde.

For selv om norsk film i denne perioden både har fått frem flere talenter, blitt en mer ressurssterk og selvsikker bransje, gjenvunnet publikums interesse og attpåtil skapt noen virkelig gode filmer, er det snarere våre naboland Danmark som har hatt - og Sverige som nå ser ut til å være midt inne i nettopp en gullalder.

Vi er fortsatt et godt stykke unna, og målsetningen nå må være at vi ved inngangen til et nytt tiår har selvinnsikt nok til å fortsette den positive utviklingen uten at å måtte ty til slike ufortjente stempler. 

Skoleflink Det norske filmåret 2009 har derimot i de samme oppsummeringene blitt ledsaget av en atskillig mer lunken tone, eksempelvis i bransjebladet Rushprints siste nummer. Det er en svaksynt iakttagelse, tuftet på en sammenligning med de unaturlig lovprisede årene som har kommet i forkant.

Ok, så fikk vi ingen gjentakelse av glansåret 2006/2007, men ellers har den norske filmproduksjonen vært akkurat like skoleflink som den har vært de siste årene. Men deri ligger også problemet — ved inngangen til et nytt tiår er den kjedeligste erkjennelsen at trass i et tiår med vekst, avsluttes det ikke med hverken større vilje til eksperimentering eller utfordring, snarere som et oppsummering av den passiviteten som dessverre fortsatt preger norsk film anno 2009. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer