Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Gullbarbiens takketale

En tvilsom ære, men all honnør til Press for å løfte en viktig debatt.

NOMINERT: Dagbladets papiravisforsider er grunnlaget for nominasjonen til Gullbarbien. Her er våre forsider i 2015 om temaene "Trening" og "slanking".
NOMINERT: Dagbladets papiravisforsider er grunnlaget for nominasjonen til Gullbarbien. Her er våre forsider i 2015 om temaene "Trening" og "slanking". Vis mer
Kommentar

Antall unge som sliter med dårlig selvbilde ser ut til å øke kraftig. Organisasjonen Press, som er Redd Barnas ungdomsorganisasjon, ønsker å rette fokus mot dette i sin kampanje «Gullbarbien», der Dagbladet var blant de tre nominerte og vant foran Proteinfabrikken og solariumskjeden Brun og blid.

Statistikken understreker alvoret bak denne litt uhøytidelige kåringen. Tall fra Folkehelseinstituttet i 2014 viser en sterk økning i bruken av antidepressiva blant unge mellom 15 og 19 år. Antall brukere er nesten 6000, mot 4000 i 2004. For egenrapporterte psykiske plager, har vi prosenttall. Det har økt fra 11 prosent til 18 prosent for de mellom 16 og 24 år. Tallene er vesentlig høyere for jenter enn gutter i begge statistikker.

Hva er årsakene til økningen? Noen av de vanligste forklaringene er nettet, sosiale medier, økt prestasjonsfokus på skolen, kroppspress og treningstrend. Aftenpostens medarbeider i ungdomsdebattedaksjonen, Amalie Lereng, skrev denne uka om unge som deler fra sexlivet sitt, utveksler farlige slankeråd og mobber i lukkede Facebook-grupper. Foraene varierer i størrelse, fra et par titalls til 60 000, skriver Lereng. Der folk diskuterer farlige slankemetoder som «bodywrapping», som består i å surre inn kroppen i plastfolie for å bli slankere (nei, det virker ikke). Der unge legger ut bilde og ber om å bli «ratet», altså få karakter på utseende. Og hvor de deler svært privat informasjon. Kommentaren er bare en av mange som illustrerer en ungdomskultur som kan være vanskelig å håndtere. Eller for å si det på en annen måte: som kan gi unge et dårlig selvbilde.

Vår Gullbarbie-nominasjon har vi fått på bakgrunn av papiravisforsidene våre i 2015. Vi har hentet fram alle som handler om slanking og trening, og satt dem sammen i illustrasjonen til denne artikkelen. I tillegg har vi, på oppfordring, fått tilsendt noen eksempler fra Press. Jeg nevner noen av dem i denne artikkelen.
Man kan jo dømme selv. Vi sitter ikke med noen fasit på hvordan våre forsider skal oppfattes, men har selvfølgelig en mening om saken. Press trekker blant annet fram en henvisning til en stor Magasinet-reportasje om prostitusjonsmarkedet i Trondheim, som er illustrert med en av de prostituerte (anonymisert) på fronten.Vi mener det er viktig å skrive om det, og å fortelle om det på fronten. Det er langt mer problematisk å la være.Press har også valgt ut en forsidehenvisning som består av en tegning av Flu Hartberg, som illustrerer Marte Michelets kommentar om fenomenet «pappakropp».
Tegningen viser en pappakropp («INN») og en sixpack-mage («UT»). Michelet både kommenterer en pussig, men hyggelig trend, og gir sin høylytte støtte til pappakroppen.

Bidrar det til kroppspress?

Dette var kanskje litt for bekvemme eksempler for vår del. Vi skriver jo også om «Det farlige magefettet». Det er et folkehelseproblem. Det farlige magefettet kan oppfattes som utidig slankefokus, men er helseråd mange i befolkningen burde lese. Overvekt er et stort og økende fenomen. I 1994 hadde cirka 10 prosent av norske kvinner og menn fedme. Det har nå økt til 17 prosent for kvinner og hele 22 prosent for menn! Heldigvis har vekstkurven avtatt litt for mannfolkene.
Vi illustrerer noen ganger magefett-sakene på forsida av avisa med en typisk ølvom, og på en forside i 2015: med en ganske normal kvinne.

Gjennomsnittsalderen på papirleseren er 55 år, og forsiden snakker ganske ofte til dem. Vi skriver om trening, helse og prestasjonsfokuset, de tingene som preger livene våre. Og vi formidler råd, valgt ut basert på forskning og kvalifiserte folk. Det er ikke alltid det kommer fram av innsalget på fronten ("Trener du, men vekta står stille? Slik raser kiloene av." - illustrert av en fot på en badevekt), men i saken får du skikkelige råd, ikke forslag om å surre kroppen inn i plast. En av forsidesakene fra i fjor må vi likevel innrømme kvalifiserer til et gullbarbie-poeng: «Velg smart, spar kalorier. Sommerfristelsene», illustrert av en vakker bikinikledd dame, fotografert bakfra mens hun sitter på stranda med en drink.
Resten av forsidene synes i alle fall vi har et nokså rolig preg.

Papiravisa er bare en del av vår virksomhet, men siden det er den vi var nominert for synes vi det er litt viktig å vurdere nettopp dem. For å forstå hva Press ønsker å fortelle oss. Den forsiden de har brukt i avstemningen på nett - den ikke så heldige kombinasjonen av «Slik blir du kvitt fettet.» Og «Få større sex-glede». To ulike saker i uskjønn forening, er fra 2012. Det er betegnende, for vi har skjerpet praksisen på papirfronten de siste årene. Press har kanskje valgt det fordi det ikke finnes et like godt eksempel fra 2015.

Nettutgaven vår har ikke Press tatt for seg. Og det er kanskje først og fremst litt rart. For her mener vi nok at arbeidet er mer krevende. Volumet er mye større, og vurderingene må skje raskere. Det er vi imidlertid ikke alene om, uten at det fritar oss fra ansvar. Vi jobber med å bli bedre.

Nå er vi tilbake til det kanskje mest utfordrende rommet: det digitale, der voksne har lite innsyn i en hverdag som er dramatisk forandret for de unge. Da jeg var russ, var spenningen knyttet til hva som ville skrives i all offentlighet i årboka, en gang i året. Det føles ut som hundre år siden. Nå skjer det hele tida. Den offentlige eksponeringen av unge,(og litt eldre) er blitt enormt mye større. Dagbladet lager journalistikk om dette, som serien «Barnas hemmelige liv» (på nettet). Press har mye kunnskap om blant annet psykisk helse og kroppspress, og vi gleder oss til å møte dem neste uke hvor vi skal snakke om dette. Det kan gi oss flere ideer til journalistiske prosjekter. For det kan vi gjerne innrømme: vi skriver for lite om ungdomskultur og oppvekst.

Så da gjenstår det bare å si: takk for prisen! For oss er det en tvilsom ære, men all honnør til Press for å løfte en viktig debatt.