Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Utøya 22. juli»:

Gullbjørnen glapp for Erik Poppes Utøya-film

Var en av kandidatene til en av verdens gjeveste filmpriser.

REGGISØR: Erik Poppe konkurrerer om den gjeve filmprisen Gullbjørnen i Berlin med filmen «Utøya 22. juli». Her fra Haugesund da «Kongens» nei fikk Amanda-pris for årets kinofilm. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
REGGISØR: Erik Poppe konkurrerer om den gjeve filmprisen Gullbjørnen i Berlin med filmen «Utøya 22. juli». Her fra Haugesund da «Kongens» nei fikk Amanda-pris for årets kinofilm. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld deles den prestisjetunge filmprisen Gullbjørnen ut under Berlinalen i Berlin, og Norge er representert i konkurransen med regissør Erik Poppes «Utøya 22. juli».

Poppes film er omtalt som en av bransjefavorittene til prisen, men måtte se seg slått av regissør Adina Pintilie fra Romania, som ble tildelt den forgylte bjørnen for dramafilmen «Touch Me Not».

Poppe er ikke tilgjengelig for intervju lørdag kveld, får Dagbladet opplyst, men sier følgende i en pressemelding:

- Det viktigste for oss er oppnådd. Vi ville delta i Berlinalens hovedkonkurranse for å dele filmen og historien om dette angrepet, med Berlin og hele verden, på en verdig og skikkelig måte. Vi fikk vist filmen til et stort internasjonalt publikum og fortalt om 22. juli i pressekonferanse og intervjuer, sier Poppe og fortsetter:

- Det viktige for oss med denne filmen, er å få formidlet en sannferdig historie som berører publikum sterkt, om det som faktisk skjedde den 22. jul, ikke filmpriser.

I BERLIN: Erik Poppe og hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen før visningen mandag. Foto: NTB Scanpix
I BERLIN: Erik Poppe og hovedrolleinnehaver Andrea Berntzen før visningen mandag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Henger høyt

Deltakelse i konkurranseprogrammet til Berlin internasjonale filmfestival er blant de høyeste utmerkelser en film kan få. Gullbjørnen henger derfor svært høyt, og er i selskap med verdens gjeveste filmpriser, sammen med Gullpalmen i Cannes og Oscar-utdelingene.

- Vi kan ikke motta denne hederen fra Berlin uten å framheve Andrea Berntzens gripende rolleprestasjon og Martin Otterbecks intuitive og realistiske foto. Og aller fremst, de som var på Utøya 22. juli og har orket å arbeide sammen med oss for filmens autentisitet: Ole Martin Juul Slyngstadli, Ingrid Marie Vaag Endrerud og Kristoffer Klunk Nyborg, sier Poppe en pressemelding lørdag.

Følger angrepet

Sist Norge var representert i hovedkonkurransen var med den norsk-tyske samproduksjonen «Nåde» i 2012. I 2010 deltok Hans Petter Molands «En ganske snill mann».

I filmen, som har norsk premiere 9. mars, følger man 18-åringen Kaja, spilt av Andrea Berntzen, og hennes kamp for å finne søsteren. Gjennom Kaja blir man først kjent med en gjeng ungdommer og sommerleiridyllen innad i AUF.

- Historien brytes opp når skuddene høres. De første smellene setter i gang de neste 72 minuttene hvor man følger angrepet minutt for minutt, slik ungdommene opplevde, har Poppe tidligere sagt til Dagbladet.

- Ikke for alle

Filmen, med den engelske tittelen «U - July 22», vakte delte og sterke reaksjoner i Berlin. Det ble meldt om stillhet, tårer, buing og applaus etter visningen mandag.

Danske Politiken beskrev filmen som en «fryktelig, hard og nærmest motbydelig opplevelse». Avisas korrespondent Erik Jensen ble rystet, og skrev at man må vurdere om man har behov for å se filmen.

Poppe har selv uttalt at filmen «ikke er for alle», og at det norske publikummet må tenkte seg godt om før de går for å se den.

- Blant de internasjonale kritikkene, har jeg satt stor pris på Indiewires David Erlichs’ betraktning om at filmen kan bidra til å gjøre oss mer sensitive for vold, og det ofre for terror og krig gjennomgår, i en nyhetsvirkelighet som er så fylt med vold at vi mister vår evne til medfølelse. Når dette gjentas av denne juryen, tør jeg håpe på at dette er sant også for vårt publikum, sier Poppe lørdag.

Fikk juryskryt

«Utøya 22. juli» ble tidligere i dag tildelt hederlig omtale av festivalens økumeniske jury for «sin evne til å åpne for refleksjon over åndelige, menneskelige og sosiale spørsmål og verdier», skriver produksjonsselskapet Paradox i en pressemelding.

- Jeg vil benytte anledningen til å kommentere en kritikk vi har fått fra enkelte overlevende, om at filmen vår ikke er i nærheten av å kunne beskrive de grusomhetene de har opplevd. Vi bør stoppe opp et øyeblikk, og tenke på dette: At denne historien, som av så mange kritikere beskrives som uutholdelig og vond, likevel er langt unna å vise de verste traumene fra denne dagen, sier Poppe.

Listen over vinnerne er publisert på Berlinalens hjemmesider.

KONKURRENT: Skuespiller Tilda Swinton, regissør Wes Anderson og skuespiller Greta Gerwig kjemper om Gullbjørnen med animasjonsfilmen «Isle of Dogs». Filmen er en av Poppes argeste konkurrenter i Berlin. Foto: NTB Scanpix
KONKURRENT: Skuespiller Tilda Swinton, regissør Wes Anderson og skuespiller Greta Gerwig kjemper om Gullbjørnen med animasjonsfilmen «Isle of Dogs». Filmen er en av Poppes argeste konkurrenter i Berlin. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Poppe konkurrerte mot følgende filmer:

 • 3 Days in Quiberon, (Tyskland/Østerrike/Frankrike)
 • Season of the Devil, (Filippinene)
 • Damsel, (USA)
 • Don't Worry, He Won't Get Far on Foot (USA)
 • Dovlatov, (Russland/Polen/Serbia)
 • Eva, (Frankrike/Belgia)
 • Daughter of Mine, (Italia/Tyskland/Sveits)
 • The Heiresses, (Paraguay/Uruguay/Tyskland/Brasil/Norge/Frankrike)
 • In the Aisles, (Tyskland)
 • Isle of Dogs, (Storbritannia/Tyskland)
 • Pig, (Iran)
 • My Brother's Name is Robert and He is an Idiot, (Tyskland/Frankrike/Sveits)
 • Museum, (Mexico)
 • The Prayer, (Frankrike)
 • The Real Estate, (Sverige/Storbritannia)
 • Touch Me Not, (Romania/Tyskland/Tsjekkia/Bulgaria/Frankrike)
 • Transit, (Tyskland/Frankrike)
 • Utøya 22. juli, (Norge)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!